Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν σήμερα, Πέμπτη, κατά της καταδίκης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και την απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας που του επιβλήθηκε, με επικρίσεις κατά της κυβέρνησης έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να αποτελέσουν μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις στην καριέρα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε χθες τον Ιμάμογλου, προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης, σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών, μια απόφαση που πρέπει να επικυρωθεί από εφετείο. Η καταδίκη του προκάλεσε επικρίσεις σε μεγάλη κλίμακα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με τους επικριτές να δηλώνουν ότι συνιστά καταπάτηση της δημοκρατίας.
Υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής, το πλήθος κρατούσε τουρκικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, στην πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων. Ένα μεγάλο πανό με την εικόνα του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ κρεμάστηκε στο κτήριο.
«Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη… Θα έρθει η μέρα που το AKP θα κληθεί να λογοδοτήσει», φώναζε το πλήθος κατά την έναρξη της συγκέντρωσης, αναφερόμενο στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ.
«Η κυβέρνηση φοβάται και γι’ αυτό βγήκε μια τέτοια ετυμηγορία. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθνος», είπε η Φιλίζ Κουμπασάρ, 56 ετών, η οποία ταξίδεψε από την πόλη Ντούζτζε, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά, για να συμμετάσχει στη διαδήλωση.
Ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε για προσβολή δημοσίων αξιωματούχων σε μια ομιλία που έκανε μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης το 2019. Τότε είχε χαρακτήρισε «ηλίθιους» εκείνους που ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει ο ίδιος.
Επικριτές ισχυρίζονται ότι τα τουρκικά δικαστήρια υπακούουν στη θέληση του Ερντογάν. Η κυβέρνηση λέει ότι το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο.
Ο δήμαρχος της τουρκικής μητρόπολης δήλωσε ότι η καταδίκη του είναι μια τιμωρία για την επιτυχία του. «Ορισμένες φορές στη χώρα μας, καμία επιτυχία δεν μένει ατιμώρητη», είπε. «Θεωρώ αυτή την ανούσια και παράνομη τιμωρία να μου επιβάλλεται ως ανταμοιβή για την επιτυχία μου».
Ο Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται ένας πιθανός ισχυρός αντίπαλος του Ερντογάν, κάλεσε τους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας να δείξουν «ενότητα και αλληλεγγύη» ενώνοντας τη φωνή τους με τη δική του και των ηγετών έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων στα κεντρικά γραφεία του δήμου στις σημερινές διαδηλώσεις.
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν ως τον Ιούνιο, αναμένεται να αποτελέσουν την μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ο Ερντογάν έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία, καθώς οι Τούρκοι αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχει σχηματιστεί κατά του Ερντογάν, υπό την ηγεσία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου, δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι ο υποψήφιός της στις προεδρικές εκλογές. Ο Ιμάμογλου θεωρείται πιθανός υποψήφιος και δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι θα νικούσε τον Ερντογάν.
Μετά την ακύρωση των αποτελεσμάτων της πρώτης ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιμάμογλου κέρδισε με άνεση στην επαναληπτική ψηφοφορία που έγινε, τερματίζοντας την διοίκηση για 25 χρόνια της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του.
Αποδοκιμάζει και η Γαλλία
Το Παρίσι αποδοκίμασε σήμερα την προσπάθεια καθαίρεσης του Εκρέμ Ιμάμογλου, μιας προσωπικότητας της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο οποίος καταδικάστηκε έξι μήνες πριν από κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία.
«Με βαθιά ανησυχία μάθαμε για την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ.
«Η Γαλλία υπενθυμίζει την προσήλωσή της στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και στη σημασία του σεβασμού των κανόνων του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατία», πρόσθεσε, προτρέποντας την Τουρκία «να αντιστρέψει επειγόντως όλες τις αρνητικές τάσεις επί το έργον σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων».