Σπίτια, οικόπεδα, ακόμα και μετρητά. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα πράγματα που μπορεί να κληρονομήσει κάποιος από τους γονείς ή τους παππούδες του. Όμως ο 65χρονος Ζταπίρ Τζοσκουνέρ, ένας Τούρκος μουσουλμάνος από το Ουργκούπ (Προκόπι) της Καππαδοκίας, μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει κληρονομήσει κάτι σπάνιο, ένα μοναστήρι ηλικίας 1.700 ετών.
Παρόλο που η Καππαδοκία είναι διάσπαρτη από παλαιοχριστιανικές δομές, είναι μάλλον ασυνήθιστο να βγαίνει στο σφυρί ένα μοναστικό συγκρότημα.
Και όμως, ο παππούς του το αγόρασε το 1935 όταν πλειοδότησε για τη γη στην οποία είναι χτισμένο, κατά τη διάρκεια δημόσιου διαγωνισμού. Έτσι πήρε το δικαίωμα να καλλιεργεί σε μια περιοχή γύρω από το μοναστήρι, για το οποίο ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά.
Στα τουρκικά ονομάζεται Keşlik, με τη λέξη να σημαίνει το μέρος όπου ζουν ή εκπαιδεύονται μοναχοί. Είναι λαξευμένο στο βράχο, κάτι όχι ασυνήθιστο στην επαρχία Νεβσεχίρ (τη Νεάπολη των Ελλήνων) όπου βρίσκεται το Ουργκούπ – μάλιστα η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή για τους σχηματισμούς ηφαιστειακών πετρωμάτων.
Το μοναστικό συγκρότημα που κληρονόμησε ο Ζταπίρ Τζοσκουνέρ περιλαμβάνει δύο εκκλησίες με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 9ο αιώνα, τραπεζαρία, κελιά μοναχών, αγίασμα και βοηθητικά κτίσματα. Όπως είπε στο Anadolu, μόλις συνταξιοδοτήθηκε από το ξενοδοχείο όπου δούλευε, το 2001, αποφάσισε ότι θα πρέπει να αφηγείται την ιστορία της κληρονομιάς του, στα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Σήμερα, μαζί με τη γυναίκα του Αϊσέ, υποδέχονται τουρίστες, τους ξεναγούν και τους φιλεύουν φρούτα από τα δέντρα που βρίσκονται στο περιβόλι τους. Πέρσι, το μοναστήρι αναστηλώθηκε με κονδύλια από την περιφέρεια.
«Θέλουμε να το δουν όλοι. Το καλοκαίρι βγάζουμε τραπέζια στην αυλή» σημείωσε ο 65χρονος Ζταπίρ Τζοσκουνέρ. Το φθινόπωρο και το χειμώνα το μοναστήρι είναι κλειστό, υπό το φόβο ότι θα προκληθούν κι άλλες ζημιές στις τοιχογραφίες του, ωστόσο ο ιδιοκτήτης του δηλώνει πρόθυμος να το ανοίξει σε όποιον το επιθυμεί.