Δωρεές ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ συγκέντρωσε η διεθνής διάσκεψη υποστήριξης της Ουκρανίας, που οργανώθηκε στο Παρίσι ως συνδρομή προς τον πληθυσμό για να περάσει τον χειμώνα σε μία χώρα με κατεστραμμένες από τις ρωσικές επιθέσεις υποδομές, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.
«Η βοήθεια ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια ευρώ που ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την έναρξη της διάσκεψης», πρόσθεσε η Κατρίν Κολονά.
«Στην πραγματικότητα, είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι ξεπερνούμε αυτό το νούμερο και πλησιάζουμε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ», είπε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ.
Από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, τα 415 εκατομμύρια θα διατεθούν στο ενεργειακό τομέα, 25 εκατομμύρια για την υδροδότηση, 38 εκατομμύρια για την διατροφή, 17 εκατομμύρια για την υγεία, 22 εκατομύρια για τις μεταφορές και το υπόλοιπο δεν έχει ακόμη αποφασισθεί πού θα διατεθεί, διευκρίνισε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.
«Η χώρα μας δεν θα βυθιστεί στο σκοτάδι», δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός χαιρετίζοντας το «ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία που στέλνει ο πολιτισμένος κόσμος».
«Είμαστε ευγνώμονες προς όλες τις χώρες που παραμένουν σύμμαχοί μας σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς», πρόσθεσε δίνοντας και πάλι την υπόσχεση ότι η Ουκρανία θα ξαναβρεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.
Η συμβολή της Ελλάδας
«Η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει και συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ποσοτήτων φαρμάκων και προμηθειών», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη Αλληλεγγύης για την Ουκρανία.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι έχει υποσχεθεί οικονομική βοήθεια μέσω Διεθνών Οργανισμών όπως η UNICEF και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ περίπου 100.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φιλοξενηθεί στην Ελλάδα, με δικαίωμα στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης και πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Πρόσθεσε ότι το 49,74% του συνολικού όγκου των προϊόντων που εξάγονται από την Ουκρανία γίνεται με στόλους ελληνικών συμφερόντων και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συνδράμει κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία εναλλακτικών οδών προμήθειας φυσικού αερίου, μέσω των μονάδων της Αλεξανδρούπολης.