Ένα μεγαλειώδες ιστορικό, αυτοβιογραφικό αριστούργημα, μια μεγαλειώδης θεατρική παραγωγή. Το συγκλονιστικό έργο Γη του Πόντου του κορυφαίου συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαθά, που έως σήμερα ουδείς είχε επιχειρήσει να το διασκευάσει για το θέατρο, τη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη, ανεβαίνει από την People Entertainment, στο RADIO CITY της Θεσσαλονίκης.
Οι υπογραφές του Γιάννη Κακλέα στη σκηνοθεσία και του Πάνου Αμαραντίδη στη δραματοποίηση – θεατρική διασκευή αποτελούν εγγύηση ότι η «Γη του Πόντου» που κάνει πρεμιέρα στις 23 Δεκεμβρίου, θα είναι η παράσταση της χρονιάς!
Με 40 ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς επί σκηνής αλλά και την ποντιακή μουσική να εκπροσωπείται σε κορυφαίο επίπεδο από τον Κωνσταντίνο και τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, είναι προφανές ότι το θεατρόφιλο κοινό θα απολαύσει μια υπερπαραγωγή επί σκηνής. Οι παιδικές αναμνήσεις του Πόντιου συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά αλλά και συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα ζωντανεύουν στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του Πόντου, την Τραπεζούντα.
Η Γη του Πόντου γράφτηκε από τον Δημήτρη Ψαθά, το 1966, στην ωριμότητά του σε μια προσπάθεια να κάνει γνωστή τη ζωή και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας του και το έπος της αντίστασης των ηρώων της «σε μία περίοδο που η ιστορία και ο όλεθρος της Σμύρνης παρέμεναν γνωστά στο πλατύ κοινό αλλά όχι αυτή του Πόντου που παρέμενε άγνωστη» όπως ο ίδιος ομολογούσε…
«Το έργο αυτό αποτελεί τη Βίβλο του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού αξίζει την εθνική ευγνωμοσύνη, γιατί πρόβαλε τόσο παραστατικά τα πάθη και τα κλέη των ακριτικών αυτών εκπροσώπων της ελληνικής ευψυχίας, ανθρώπων θρυλικής ηθικής αντοχής», είχε τονίσει το 1993, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος.
«Η Γη του Πόντου έχει μια μοναδικότητα. Δεν είναι βιβλίο γραμμένο από ιστορικό, η ιστορική του, όμως, αξία είναι μοναδική. Ιδιαίτερα σε μας τους Ποντίους λειτουργεί με έναν τρόπο καθαρτήριο. Μας εξαγνίζει. Μας δικαιώνει. Μας κάνει υπερήφανους. Όλα όσα τρυφερά και αβάσταχτα ανιστορούνται με γλαφυρότητα στο βιβλίο του Ψαθά είναι ένα κομμάτι και της δικής μου ζωής, αφού τα περισσότερα από αυτά τα άκουσα από το στόμα του πατέρα μου Νίκου Τριανταφυλλίδη, συμμαθητή του Δημήτρη Ψαθά στο Φροντιστήριον Τραπεζούντος», είχε πει συγκινημένος ο Χάρρυ Κλυνν κατά την παρουσίαση της Γης του Πόντου στην Στοά του Βιβλίου, το 1998.
Η Γη του Πόντου απέσπασε, το 1967, το Πρώτο Βραβείο Λογοτεχνίας από την Εστία Νέας Σμύρνης στις 25/3/1967 συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 5.000 δραχμών το οποίο ο Δημήτρης Ψαθάς προσέφερε στον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, υφηγητή του Πανεπιστημίου Ιωάννη Συμεωνίδη για να διατεθούν για τις σπουδές των απόρων φοιτητών του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών της Θεσσαλονίκης. Όπως και έγινε.
«Εγώ κρατώ για τον εαυτό μου μόνο την ηθική ανταμοιβή που μου είναι αρκετή», είχε πει με συγκίνηση ο Δημήτρης Ψαθάς στο τέλος της ομιλίας του, στην αντίστοιχη τελετή, ευχαριστώντας τους συντελεστές της εκδήλωσης και παραλαμβάνοντας το βραβείο του (εφημερίδα Τα Νέα, 27/3/1967).
Το έργο
«…Η σκέψη μου συχνά φτερουγίζει στα παλιά και να που προβάλλουν πάντα ολοζώντανα −εικόνες όμορφες και πρόσωπα αγαπημένα, σκηνές και περιστατικά της καθημερινής ζωής, χαρές και λύπες, βιώματα λογής-λογής και μαζί ολόκληρο το πανόραμα της μακρινής εκείνης πόλης του Ευξείνου Πόντου, όπου έζησα τα παιδικά μου χρόνια. Σαν όνειρο. Άλλοτε ευτυχισμένο και χαρούμενο κι άλλοτε φοβερό− ένας σωστός βραχνάς…». (Δημήτρης Ψαθάς)
Η μυθιστορηματική ζωή του συγγραφέα ζωντανεύει για πρώτη φορά στη σκηνή, στη γενέτειρά του, την κοσμοπολίτικη Τραπεζούντα, το μεγάλο αστικό και πολιτιστικό κέντρο του Πόντου όπου συμβίωνε αρμονικά ένα μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών, Ελλήνων, Αρμένιων και Τούρκων.
Ο θεατής μεταφέρεται πίσω στο χρόνο στις αρχές του 1900 σε μια γιορτή στην Τραπεζούντα όπου ο νεαρός οινοπαραγωγός και έμπορος κρασιών από την Τένεδο Γιάννης Ψαθάς, πατέρας του Δημήτρη Ψαθά, γνωρίζει και ερωτεύεται την όμορφη Τραπεζούντια Μαρία Χαραλαμπίδου και παίρνει την απόφαση να τη ζητήσει από τους γονείς της. Το κοινό παρακολουθεί μέσα από τα μάτια του μικρού Δημήτρη και της οικογένειάς του την καθημερινή ζωή στον Πόντο, τις σχέσεις των ανθρώπων στις γειτονιές, τις χαρές και τις λύπες, τα γλέντια, τους χορούς αλλά και τον πόνο τη δύσκολη ώρα του ξεριζωμού από την γενέθλια γη.
Μαζί με τον ήρωα μπαίνει στο «Οινοπνευματοπωλείον η Ωραία Τένεδος», το μαγαζί του πατέρα του στο μεϊντάνι, προσκυνά την Παναγία Σουμελά, κάθεται στα θρανία του «Φροντιστηρίου Τραπεζούντος», χαζεύει στους δρόμους τα χανουμάκια, τις καμήλες και τους σεβάσμιους Τούρκους να τραβούν τους ναργιλέδες τους και ζει από κοντά τα γεγονότα στα γραφεία της εφημερίδας Η Εποχή του δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη, όπου εκεί πιάνει την πρώτη του δουλειά. Μέσα από το έργο ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή που σημαδεύτηκε από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα: αυτά της σφαγής των Αρμενίων, της θηριωδίας των Τούρκων απέναντι στους Ποντίους με τα θανατηφόρα τάγματα εργασίας αλλά και την ηρωική ένοπλη αντίσταση των Πόντιων αγωνιστών στα βουνά του Πόντου που δημιούργησαν Αντάρτικο και κλεφτουριά αντίστοιχα με του ’21…
Συντελεστές της παράστασης
•Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
•Δραματοποίηση-Θεατρική διασκευή: Πάνος Αμαραντίδης
•Ζωντανή μουσική και τραγούδι: Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης
•Μια μεγαλειώδης παραγωγή: με 40 ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς επί σκηνής
•Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
•Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
•Φωτισμοί: Στέλλα Καλτσου
•Βίντεο προβολές: Παντελής Μέκκας
•Κινησεολογία: Στεφανία Σωτηροπούλου
•Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου
•Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου
•Φιλική συμμετοχή στο video: Γρηγόρης Βαλτινός
•Επικοινωνία Δημόσιες Σχέσεις: Αλεξάνδρα Σαμπανιώτη
•Διεύθυνση Παραγωγής: Φανή Χάραρη
•Παραγωγή: People Entertainment.
Πρόγραμμα παραστάσεων
- Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή (Εκτός 24 & 31/12)
- Extra Παραστάσεις : Δευτέρα 26/12 & Πέμπτη 29/12
⇒Πληροφορίες – Κρατήσεις Ομαδικών Εισιτηρίων: 6946126051.
- Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της θεατρικής παράστασης.