Με το σταγονόμετρο δίνονται από τις βελγικές και από τις ευρωπαϊκές Αρχές πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο επίκεντρο είναι το Κατάρ και η αντιπρόεδρος Εύα Καϊλή. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο εισαγγελέας έχει μετατρέψει την προσαγωγή σε σύλληψη. Εκτός από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, κρατούνται (ή έχουν συλληφθεί) ακόμα τέσσερα άτομα.
Ανακοινώσεις για την υπόθεση θα γίνουν την Κυριακή από την Εισαγγελία των Βρυξελλών. Οι κατηγορίες είναι για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο του αυτοφώρου και εάν ο εισαγγελέας δεν μπορέσει να τη δικαιολογήσει, τότε η Εύα Καϊλή θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη και στη συνέχεια να τεθεί θέμα άρσης της ασυλίας της στο Ευρωκοινοβούλιο. Εάν αυτό δεν συμβεί, με δικαστική εντολή υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της κράτησης μέχρι να στοιχειοθετηθούν όλα τα στοιχεία στο ένταλμα της αυτόφωρης σύλληψης.
Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ασυλίας είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που θα απασχολήσει για καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τονίζουν ότι στο σπίτι της Εύας Καϊλή βρέθηκαν σακούλες με μετρητά, ενώ φέρεται να υπάρχει και εμπλοκή ενός ακόμα προσώπου που προσπάθησε να… φυγαδεύσει το μαύρο χρήμα. Η εφημερίδα L’ Echo αναφέρεται στον πατέρα της.
Προς το παρόν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι βελγικές Αρχές δεν έχουν καλέσει κανέναν από τους πέντε συνεργάτες της Εύας Καϊλή. Όμως μεταξύ των προσαχθέντων (ή συλληφθέντων) είναι ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Εργάζεται στη Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρωβουλής και ήταν βοηθός του προσώπου-κλειδί στην υπόθεση, του πρώην ευρωβουλευτή Πιέρο Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος επίσης οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Εισαγγελίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σπίτι του Πιέρο Αντόνιο Παντζέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ σε μετρητά· σε παράλληλη επιχείρηση στην Ιταλία συνελήφθησαν η σύζυγος και η κόρη τους.
Με… συνδικαλιστικό παρελθόν και ειδίκευση στα εργασιακά θέματα, μετά τη λήξη της θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο το 2019 ίδρυσε τη ΜΚΟ Fight Impunity με στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίτιμα μέλη είναι σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής.
Για μήνες Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις 22 Νοεμβρίου, με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ. Συγκεκριμένα, είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).
Οι βελγικές Αρχές προσπαθούν να δέσουν ακόμα περισσότερο την υπόθεση. Τώρα νέα πρόσωπα ενδιαφέροντος είναι συνεργάτες δύο Βέλγων ευρωβουλευτών της ομάδας των Σοσιαλιστών, της Μαρίας Αρένα, μέλους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και του Μάρκου Καράμπελα, αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο.