Εκτός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Εύα Καϊλή με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια του σκανδάλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα, η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της φέρονται να είναι μεταξύ των εμπλεκομένων στην έρευνα των αρχών για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir. Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνίδα πολιτικός είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του ευρωπαϊκού θεσμού.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πρωί της Παρασκευής, και στη συνέχεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 16 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα προσήχθησαν, θεωρούμενα ως ύποπτα.
Εκτός από τις τέσσερις προσαγωγές, η αστυνομία κατάσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.
Suspicion of corruption by Qatar: EU Parliament vice-president Eva Kaili has been arrestedhttps://t.co/ystOIoAV6M pic.twitter.com/Op1vprhk68
— Le Soir (@lesoir) December 9, 2022
Οι υπόλοιποι που προσήχθησαν ως ύποπτοι για διαφθορά και δωροδοκία με κράτος του Κόλπου, είναι σύμφωνα με τη Le Soir, ο νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βισεντίνι, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Πιερ Αντόνιο Παντζέρι καθώς και ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του Παντζέρι, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D, και σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας ότι το σπίτι της Ελληνίδας πολιτικού ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε από τις Αρχές για ανάκριση.
Οι πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία ωστόσο δεν κατονομάζει τη χώρα.
Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός του οργάνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.
Ο μόνος τρόπος να συλληφθεί ένας βουλευτής που προστατεύεται από την ασυλία του είναι να τον πιάσουν στα πράσα, διευκρινίζει η Le Soir.
Όπως αναφέρθηκε στο Twitter, την 1η Νοεμβρίου η Εύα Καϊλή συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ Αλ Μάρι.
«Η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχομαι καλό τουρνουά» ανέφερε η ανάρτηση.
Τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις 22 Νοεμβρίου, με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ.
Συγκεκριμένα, είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).
Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».
Πηγές: Le Soir, ertnews.gr.