Ζητήματα όπως η βίζα, τα επίπεδα προσωπικού των πρεσβειών και το έργο των ιδρυμάτων και υπηρεσιών κάθε πλευράς στο εξωτερικό συζήτησαν μεταξύ άλλων απροσδιόριστων θεμάτων διπλωμάτες από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών συναντήθηκαν σήμερα, Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν μια σειρά τεχνικών ζητημάτων στη διμερή σχέση, όπως ανέφερε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Ριάμπκοφ είπε ότι η συνάντηση ήταν μεταξύ των επικεφαλής τμημάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ – ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο. Είπε ότι ήταν μια τεχνική συνάντηση και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη συζήτηση για «μείζονα ζητήματα».
Τόσο η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον όσο και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα έχουν μειώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια το προσωπικό τους, μετά από μια σειρά απελάσεων που οδήγησαν δεκάδες Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες να επιστρέψουν στις χώρες τους.
Ο επικεφαλής των εξωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν και ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς είχαν συναντηθεί στην Άγκυρα στις 14 Νοεμβρίου, στην υψηλότερη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή μεταξύ των δύο πλευρών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο.
Στα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο, η Ρωσία αποχώρησε από μια προγραμματισμένη συνάντηση στο Κάιρο, με θέμα την επανέναρξη των επιθεωρήσεων πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο της συνθήκης Νέας START.
Τότε το Κρεμλίνο είχε επιρρίψει στην Ουάσινγκτον την ευθύνη για την ακύρωση της τελευταίας στιγμής, λέγοντας ότι η ρωσική πλευρά δεν είχε άλλη επιλογή, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είχαν πει ότι δεν ήταν πρόθυμες να συζητήσουν μια ευρύτερη ατζέντα «στρατηγικής σταθερότητας» στις συνομιλίες.
Έφτασε στις ΗΠΑ η Γκράινερ
Ουάσινγκτον και Μόσχα θα συνεχίζουν τις συζητήσεις για πιθανές ανταλλαγές κρατουμένων, χωρίς μεσάζοντες, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες τη λύπη του που οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση του κρατούμενου Αμερικανού Πολ Γουίλαν, μετά την είδηση ότι η Μπρίτνεϊ Γκρίνερ αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων για τον έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.
Μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, καθώς ανακοίνωνε την απελευθέρωση της Γκράινερ, ο Μπάιντεν είπε ότι «δυστυχώς και για εντελώς παράνομους λόγους, η Ρωσία αντιμετωπίζει την περίπτωση του Πολ διαφορετικά από αυτήν της Μπρίτνεϊ».
Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος του Μπουτ, Αλεξέι Ταράσοφ, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι ο Πολ Γουίλαν δεν συμπεριλήφθηκε στην ανταλλαγή επειδή η ανταλλαγή έγινε σε μια βάση «ένα προς ένα».
«Πραγματικά, μια ανταλλαγή θα πρέπει να είναι ίση», είπε. «Αν ανταλλάξουμε ένα άτομο, θα πρέπει να τον ανταλλάξουμε μόνο με ένα άτομο, όχι με δύο». κατέληξε.
Κυρώσεις σε Ρωσία, Κίνα
Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ πρόκειται να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Κίνας σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal. Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι κυρώσεις κατά της ρωσικής πλευράς θα επιβληθούν λόγω της χρήσης ιρανικών drone από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της Ουκρανίας, ενώ οι κυρώσεις κατά της Κίνας συνδέονται με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποστήριξη του Πεκίνου στην παράνομη αλιεία στον Ειρηνικό.