Στην πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή που καταδικάστηκε για τις πρόσφατες αντικυβερνητικές αναταραχές προχώρησε το Ιράν.
Ο Μοχσέν Σεκάρι απαγχονίστηκε το πρωί της Πέμπτης, αφού κρίθηκε ένοχος από το Επαναστατικό Δικαστήριο για «εχθρότητα κατά του Θεού», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κατηγορήθηκε ως «ταραξίας», και συγκεκριμένα ότι απέκλεισε έναν κεντρικό δρόμο στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο και τραυμάτισε ένα μέλος μιας παραστρατιωτικής δύναμης με ματσέτα.
Ένας ακτιβιστής είπε ότι καταδικάστηκε μετά από «μια δίκη–παρωδία, χωρίς καμία δίκαιη διαδικασία».
Ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν» (Iran Human Rights) Μαχμούντ Αμίρι Μοχαντάμ, με έδρα τη Νορβηγία, έγραψε στο Twitter ότι οι εκτελέσεις διαδηλωτών θα συνεχίζονται καθημερινά, εκτός εάν οι ιρανικές αρχές αντιμετωπίσουν «ταχείες πρακτικές συνέπειες διεθνώς».
Execution of #MohsenShekari must be me with STRONG reactions otherwise we will be facing daily executions of protesters. This execution must have rapid practical consequences internationally #StopExecutionsInIran #IranProtests2022
— Mahmood Amiry-Moghaddam (@iranhr) December 8, 2022
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mizan, ένα επαναστατικό δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο Μοχσέν Σεκάρι είχε αποκλείσει την οδό Sattar Khan της Τεχεράνης στις 25 Σεπτεμβρίου και ότι είχε χρησιμοποιήσει ένα μαχαίρι για να επιτεθεί σε μέλος μιας εθελοντικής παραστρατιωτικής δύναμης, που αναπτύχθηκε για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις.
Την 1η Νοεμβρίου, το δικαστήριο έκρινε τον Σεκάρι ένοχο για βιαιοπραγία και απειλή με όπλο, «με σκοπό να σκοτώσει, να προκαλέσει τρόμο και να διαταράξει την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας» και τον καταδίκασε για «εχθρότητα κατά του Θεού», σύμφωνα με το πρακτορείο Μιζάν.
Ο Σεκάρι άσκησε έφεση κατά της ετυμηγορίας, αλλά η ποινή του επικυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο στις 20 Νοεμβρίου.
Το δικαστικό σώμα έχει ανακοινώσει ότι μέχρι στιγμής άλλα 10 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από τα Επαναστατικά Δικαστήρια, με τις κατηγορίες της «εχθρότητας κατά του Θεού» ή της «διαφθοράς στη Γη» σε σχέση με τις διαδηλώσεις. Οι ταυτότητες των κατηγορουμένων δεν έχουν γίνει γνωστές.
Η Διεθνής Αμνηστία υπογράμμισε ότι οι θανατικές ποινές σχεδιάστηκαν για να «καταστείλουν περαιτέρω τη λαϊκή εξέγερση» και «να ενσταλάξουν φόβο στο κοινό».
Σύμφωνα με την οργάνωση, τα Επαναστατικά Δικαστήρια λειτούργησαν «υπό την επιρροή των δυνάμεων ασφαλείας και πληροφοριών για να επιβάλουν σκληρές ποινές μετά από κατάφωρα άδικες δίκες που χαρακτηρίζονται από συνοπτικές και κατά κύριο λόγο μυστικές διαδικασίες».
Πηγές: BBC, twitter.com/iranhr