Τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακήρυξε «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2022 το αμερικανικό περιοδικό Time, το οποίο απέτισε επίσης φόρο τιμής στο «ουκρανικό πνεύμα».
TIME's 2022 Person of the Year: Volodymyr Zelensky and the spirit of Ukraine #TIMEPOY https://t.co/06Y5fuc0fG pic.twitter.com/i8ZT3d5GDa
— TIME (@TIME) December 7, 2022
«Είτε η μάχη για την Ουκρανία προκαλεί ελπίδα είτε φόβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαλύβδωσε τον κόσμο με τρόπο που είχαμε δεκαετίες να δούμε», έγραψε ο αρχισυντάκτης του Time, Έντουαρντ Φέλσενταλ, για τον οποίο η φετινή επιλογή «δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρη», καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος θεωρείται ενσάρκωσε την αντίσταση της χώρας του απέναντι στη ρωσική εισβολή.
«Επειδή απέδειξαν ότι το θάρρος μπορεί να είναι τόσο μεταδοτικό όσο ο φόβος, επειδή ώθησαν τους ανθρώπους και τα έθνη να ενωθούν για την υπεράσπιση της ελευθερίας, επειδή υπενθύμισαν στον κόσμο την ευθραυστότητα της δημοκρατίας, αλλά και της ειρήνης, ο 44χρονος πρώην κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το ουκρανικό πνεύμα είναι το “Πρόσωπο της Χρονιάς” για το 2022 του TIME», πρόσθεσε το περιοδικό.
«Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την έναρξη των ρωσικών βομβαρδισμών στις 24 Φεβρουαρίου, η απόφασή του να μην φύγει από το Κίεβο, αλλά να παραμείνει και να συγκεντρώσει υποστήριξη ήταν κρίσιμη».
«Από την πρώτη του ανάρτηση στο Instagram διάρκειας 40 δευτερολέπτων στις 25 Φεβρουαρίου, που έδειξε ότι το υπουργικό συμβούλιο και η κοινωνία των πολιτών παρέμεναν άθικτες και στη θέση τους, έως τις καθημερινές ομιλίες που εκφωνούσε εξ αποστάσεως σε θεσμούς όπως τα κοινοβούλια, η Παγκόσμια Τράπεζα και τα βραβεία Grammy, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν παντού», είπε ο αρχισυντάκτης του Time.
Το 2021, το περιοδικό απένειμε τον τίτλο αυτό που αποδίδει κάθε χρονιά από το 1927, στον Ίλον Μασκ, αφεντικό της SpaceX και της Tesla, ο οποίος φέτος αγόρασε το Twitter.
ΟΗΕ: Θάνατοι αμάχων τις πρώτες ημέρες του πολέμου
Τουλάχιστον 441 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάνοντας λόγο για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και επιθέσεις εναντίον δεκάδων πόλεων σε τρεις επαρχίες της χώρας.
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων στις επαρχίες Κίεβο, Τσερνίχιβ και Σούμι είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, επεσήμανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε έκθεσή της που εξετάζει τη ρωσική εισβολή από την έναρξή της στις 24 Φεβρουαρίου και ως τις αρχές Απριλίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τις περιοχές αυτές.
«Οι εν λόγω ενέργειες διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις που έλεγχαν αυτές τις περιοχές και οδήγησαν στον θάνατο 441 αμάχων (341 ανδρών, 72 γυναικών, 20 αγοριών και 8 κοριτσιών)», επεσήμανε.
Μέσω της Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΗΕ στην Ουκρανία (HRMMU), η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συγκέντρωσε στοιχεία από 102 πόλεις και χωριά. Στη διάρκεια του πολέμου και ως τις 4 Δεκεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει συνολικά 6.702 θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, ενώ επισημαίνει ότι έχει καταγράψει παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές. Η νέα έκθεση περιορίστηκε στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές τις πρώτες ημέρες του πολέμου λόγω «των πολλών καταγγελιών για φόνους αμάχων σε αυτές τις τρεις επαρχίες» και της ικανότητας της Ύπατης Αρμοστείας να ελέγξει και να καταγράψει θανάτους εκεί μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.
Επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε τον Οκτώβριο στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για τη μεγάλη πλειονότητα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Πολλά από τα πτώματα που καταγράφονται στη νέα έκθεση φέρουν σημάδια που υποδεικνύουν ότι τα θύματα ενδεχομένως σκοτώθηκαν σκοπίμως, τονίζεται στην έκθεση.
«Τα περισσότερα θύματα έγιναν στόχος την ώρα που μετακινούνταν για να πάνε στη δουλειά τους, για να παραδώσουν φαγητό σε άλλους, να επισκεφθούν γείτονες ή συγγενείς ή την ώρα που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες», τόνισε η έκθεση.
Εγχείριση σε βρέφος χωρίς ρεύμα στο Κίεβο
Σε δέκα εγχειρίσεις ανοικτής καρδιάς χωρίς ρεύμα προχώρησε ομάδα γιατρών σε νοσοκομείο του Κιέβου στις 23 Νοεμβρίου, όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιοχής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, οι γιατροί κατάφεραν να εγχειρίσουν επιτυχώς ακόμη και βρέφος λίγων εβδομάδων, με τη βοήθεια φακών LED και γεννητριών.
Πηγές: ΑΠΕ–ΜΠΕ, BBC