Τον Ποινικό Κώδικα, που προετοιμαζόταν επί δεκαετίες και αντικαθιστά αυτόν που ίσχυε από την εποχή τη ολλανδικής αποικιοκρατίας, ενέκρινε σήμερα το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας, η οποία είναι ανεξάρτητη από το 1949. Αφότου υπογραφεί από τον πρόεδρο, η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ σε τρία χρόνια.
Βασικό χαρακτηριστικό είναι η στροφή στο φονταμενταλισμό, όπως καταγγέλλουν οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στη χώρα θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου, θα απαγορεύεται στα ζευγάρια να συζούν εάν δεν είναι παντρεμένα, ενώ προβλέπονται ποινές για όσους προσβάλουν τον πρόεδρο και τους κρατικούς θεσμούς, ή εκφράζουν απόψεις αντίθετες της κρατικής ιδεολογίας.
«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να λάβουμε υπόψη μας σημαντικά ζητήματα, και συζητήθηκαν διάφορες απόψεις», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιασόνα Λαόλι.
Εκτός από τις προγαμιαίες σχέσεις, θα απαγορεύεται και η μοιχεία. Σύμφωνα με τον Άλμπερτ Άριες, εκπρόσωπο της επιτροπής που κατάρτισε τον νέο Ποινικό Κώδικα, στόχος είναι να προστατευθεί ο θεσμός του γάμου. Οι καταγγελίες, όπως είπε, θα μπορούν να γίνονται μόνο από έναν από τους δύο συζύγους, τους γονείς ή τα παιδιά του ζευγαριού, κάτι που περιορίζει την ισχύ του νόμου.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας θα ισχύει και για τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα, με κάποιες επιχειρήσεις να έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εικόνα της Ινδονησίας ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού.
Το προσχέδιο είχε τη στήριξη κάποιων ισλαμικών ομάδων, σε μια χώρα που παρατηρείται άνοδος του συντηρητισμού, όμως οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι ανατρέπει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την πτώση το 1998 του αυταρχικού ηγέτη Σουχάρτο.
Όπως τονίζουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αλλαγές σηματοδοτούν ένα πισωγύρισμα για την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, η οποία ήταν γνωστή για την ανεκτικότητά της σε θέματα θρησκείας.