Ανοιχτή για τους πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, είναι ξανά η σκεπαστή αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ιστορικό κτήριο φωτίστηκε γιορτινά, τα στόρια ανέβηκαν και οι καταστηματάρχες έπιασαν δουλειά.
Έπειτα από τέσσερα χρόνια με κατεβασμένα ρολά, το διατηρητέο αρχιτεκτόνημα «επέστρεψε», πλήρως ανακαινισμένο, για να επιβεβαιώσει εκ νέου το ρόλο του ως κύρια στέγη του λιανικού εμπορίου του κέντρου και άλλων δραστηριοτήτων εστίασης και αναψυχής, όπως παραδοσιακά συνέβαινε επί έναν αιώνα.
Την ανακατασκευή και τη λειτουργία της αγοράς Μοδιάνο ανέλαβε ο Όμιλος Φάις, που το καλοκαίρι του 2017 εξαγόρασε το 43,6% από το ΤΑΙΠΕΔ και έπειτα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε μικροεπενδυτές έφτασε σε ποσοστό το 57%. Με το πέρασμα των ετών, η αγορά είχε κριθεί ακατάλληλη και δομικά «επικίνδυνη» από την Πολεοδομία, και γι’ αυτό είχε ανασταλεί η λειτουργία της. Έπειτα από εντατικές εργασίες αποκατάστασης, η αγορά στο εσωτερικό της έχει πάρει πιο σύγχρονη και λειτουργική μορφή, χωρίς όμως να προδώσει τον ιστορικό και παραδοσιακό χαρακτήρα της.
Την αγορά σχεδίασε αρχικά ο αρχιτέκτονας Έλι Μοδιάνο, το 1922, στο σημείο όπου βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά, η οποία καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.
Το 1930, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά, ήταν η μεγαλύτερη κλειστή αγορά των Βαλκανίων.
Έναν αιώνα μετά είναι πλέον βιοκλιματική, με σύγχρονο εξαερισμό και με εξελιγμένα συστήματα πυροπροστασίας, με βελτιωμένη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός μέσω της διαφανούς οροφής, σύγχρονο φωτισμό με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, με χώρους ανακύκλωσης οργανικών υλικών, με ψυγεία και οργανωμένες αποθήκες.
Αφιερωμένα στον μικρασιατικό ελληνισμό τα «15α βραβεία ποιότητας»
Παραγωγούς και επιχειρήσεις Μικρασιατών από όλη την Ελλάδα τίμησαν χθες η εφ. Καθημερινή και ο Γαστρονόμος, κατά την απονομή των φετινών «Βραβείων ποιότητας», που, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν αφιερωμένα στον μικρασιατικό ελληνισμό.
Η εκδήλωση ήταν αυτή που άνοιξε την αυλαία της αγοράς Μοδιάνο πριν υποδεχτεί τους επισκέπτες της, και για πρώτη φορά φέτος έγινε στη Θεσσαλονίκη, τη μοναδική ελληνική πόλη του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO.
Το Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στη Σούλα Μπόζη. Στο μέλι Bee Naturalles, που ανάμεσα σε άλλα παράγει και το μέλι γλυκάνισου-μάραθου, ένα από τα πιο σπάνια αρωματικά βιολογικά μέλια στην Ελλάδα, δόθηκε το «Βραβείο παραγωγής μελιού», ενώ το Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε συλλογικά σε έξι λουκουμοποιίες της Σύρου. Το «Βραβείο παραγωγής αποστάγματος» κέρδισε το Ούζο Veto της Ποτοποιίας Σπέντζα της Λέσβου.
Το Βραβείο Παραγωγής Αλλαντικών δόθηκε στο εργαστήριο premium αλλαντικών «Ατλαμάζογλου» από τη Νέα Καρβάλη Καβάλας, ενώ το «Βραβείο παραγωγής φύλλου και πίτας» στο Εργαστήριο Φύλλου και Ζαχαροπλαστικής «Δήμητρα Γουναρίδη».
Το «Βραβείο παραγωγής καφέ» πήγε στο Καφεκοπτείο Mokka. Το ιστορικό κατάστημα επεξεργασίας και πώλησης ξηρών καρπών «Ο Ηρακλής» έλαβε το Βραβείο Καταστήματος, το Βραβείο Καινοτομίας έλαβε το Κεφίρ «Υγιεία», το Βραβείο Ζαχαροπλαστείου το γνωστό «Παπαρασκευά» από την Ξάνθη, και το Βραβείο Παραγωγής Χαλβά το χαλβαδοποιείο της οικογένειας Ελευθερίου.