8 Δεκεμβρίου 1980. Ήταν 11 η ώρα το βράδυ όταν ο Τζον Λένον επέστρεφε σπίτι έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Γιόκο Όνο, έπειτα από την ηχογράφηση των τραγουδιών «Walking on Thin Ice» και «It Happened», για τον επόμενο δίσκο του. Έξω από το σπίτι τους, ένα διαμέρισμα του κτηρίου «Ντακότα» σε δυτική συνοικία του Μανχάταν, και απέναντι από το Σέντραλ Παρκ, τον περίμενε ο Μαρκ Τσάπμαν που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον Τζον Λένον.
Το χρονικό και τα σενάρια
Ο Τσάπμαν τον πυροβόλησε πολλές φορές στην πλάτη (υπήρξαν μαρτυρίες που έκαναν λόγο για έξι πυροβολισμούς), τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ο Λένον μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο Ρούσβελτ, όπου λίγα λεπτά αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.
Σύμφωνα με την αυτοψία οι σφαίρες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, αλλά μία ήταν η θανάσιμη που διαπέρασε την αορτή του.
Πολλά τα σενάρια για το θάνατο του θρυλικού μέλους των Beatles. Αρκετοί μιλούν για προσχεδιασμένο έγκλημα, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για ψυχωτικό θαυμαστή. Ο Μαρκ Τσάπμαν, που νωρίτερα την ημέρα της δολοφονίας είχε αποσπάσει αυτόγραφο από τον τραγουδιστή, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Σε ψυχιάτρους του δικαστηρίου διηγήθηκε πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Λένον, ενώ το 2004 ομολόγησε επίσης πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος.
Ο θάνατός σου, η ζωή μου
Όσο ο κόσμος αγάπησε τον Λένον, άλλο τόσο αντιπάθησε από την αρχή τη δεύτερη σύζυγό του, τη Γιόκο Όνο. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που την θεωρούσαν υπεύθυνη για την διάλυση των Beatles. Και αυτή η αντιπάθεια έγινε μεγαλύτερη όταν αποδείχθηκε ότι η χήρα του ήταν η μοναδική κληρονόμος του.
Ο Λένον είχε αφήσει τα πάντα σ’ αυτήν και τον γιο που είχε αποκτήσει μαζί της, τον Σον. Κάτι που κάποιους δεν ξένισε πολλούς, καθώς από τότε που μπήκε στη ζωή του η Γιόκο, ξέχασε τον πρώτο του γιο Τζούλιαν και την μητέρα του Σίνθια. Και φυσικά, στη διαθήκη του δεν του άφησε τίποτα.
Η περιουσία του Λένον, όταν πέθανε, υπολογιζόταν σε 220 εκατομμύρια λίρες. Η Γιόκο έγινε αυτόματα και νόμιμα η κάτοχός της – άλλωστε, αυτή έκανε «κουμάντο» στα οικονομικά του συζύγου της, ακόμα και όταν αυτός ζούσε. Ο πρωτότοκος γιος του Λένον, Τζούλιαν, αποφάσισε να διεκδικήσει δικαστικά κάτι από την κληρονομιά του πατέρα του. Η «μάχη» κράτησε σχεδόν 16 χρόνια, η Γιόκο έδωσε, και η υπόθεση έληξε.
Ποτέ δεν μαθεύτηκε επισήμως το ποσό, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα o Τζούλιαν συμβιβάστηκε τελικά με 20 εκατομμύρια λίρες.
Η Γιόκο σήμερα δηλώνει avant-garde καλλιτέχνις, τραγουδίστρια, στιχουργός και ακτιβίστρια, αλλά σίγουρα δεν ζει πλουσιοπάροχα από τα δικά της χρήματα. Επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει τα χρήματα του Λένον σε έργα τέχνης, ακίνητα, και ό,τι άλλο βάλει στο μάτι – όπως 122 αγελάδες και 10 ταύρους!
Επίσης, από την εμπορική εκμετάλλευση του Λένον και τα δικαιώματα μόνο από τα τραγούδια της σόλο καριέρας του –όπως το θρυλικό «Imagine»– έχει έσοδα που υπολογίζονται σε 12 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Όταν ο Τζον γνώρισε τη Γιόκο
Στην ουσία η Γιόκο Όνο πολιόρκησε τον Λένον με πολύ επιθετικό τρόπο. Μάλιστα, δεν δεχόταν την απόρριψη και τον βομβάρδιζε με γράμματα ενώ εμφανιζόταν σε μέρη όπου βρισκόταν κι εκείνος. Τη Γιόκο δεν την συμπάθησε σχεδόν κανείς από τον κύκλο του. Η θεία του, Μίμι, την αποκαλούσε «δηλητηριασμένο νάνο», ενώ τα υπόλοιπα μέλη των Beatles δεν την ήθελαν στις συναντήσεις τους ή στις ηχογραφήσεις των δίσκων τους.
Όσο για την πρώτη σύζυγό του; Ο Τζον έκανε μήνυση στη Σίνθια για το διαζύγιο, επικαλούμενος μοιχεία – μια κατηγορία που τελικά αποσύρθηκε και αντιστράφηκε λόγω της δικής του μοιχείας.
Η ζωή με τη Γιόκο δεν ήταν και η καλύτερη. Το 1972 είχαν αρχίσει τα χοντρά προβλήματα στο γάμο τους, κι εκείνη έφτασε στο σημείο να βρει μια ερωμένη για τον Τζον και έτσι τον έφερε κοντά με την 22χρονη Μέι Πενγκ, μια όμορφη Κινέζα που εργαζόταν γι’ αυτούς.
Ο Τζον και η Μέι έφυγαν για το Λος Άντζελες και έμειναν μαζί 18 μήνες. Η Γιόκο του τηλεφωνούσε δεκάδες φορές την ημέρα.
Ο Λένον ήταν πλέον πιο ευτυχισμένος απ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια, μέχρι που η Γιόκο τον πήρε τηλέφωνο λέγοντας πως είχε βρει τη θεραπεία για το κάπνισμα –τον υπνωτισμό– και πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο στο διαμέρισμά τους στη Νέα Υόρκη. Η Μέι δεν προσκλήθηκε, και ο Τζον επέστρεψε τον Ιανουάριο του 1975 στο Μανχάταν. Ο Λένον δεν αποκάλυψε ποτέ τι συνέβη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας υπνωτισμού, αλλά αρρώστησε πολύ. Τελικά εγκατέλειψε τη Μέι και επέστρεψε πάλι στην αγκαλιά της Γιόκο.
Σπύρος Δευτεραίος