Ως «καλοδεχούμενα νέα» χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ τη συμφωνία που προβλέπει ως ανώτατο όριο τιμής του βαρελιού ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια, την οποία υπέγραψαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η G7 και η Αυστραλία. Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα συμβάλει στον περιορισμό της ικανότητας του Πούτιν να χρηματοδοτήσει την «πολεμική μηχανή» του Κρεμλίνου. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πως το πλαφόν θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Παράλληλα, ο Βρετανός καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αμφιταλαντευθεί ως προς την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και θα συνεχίσει να αναζητά νέους τρόπους για να «καταπολεμήσει τις ροές χρηματοδότησης του Πούτιν».
Σε κοινή δήλωση, η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία ανέφεραν ότι η απόφαση ελήφθη για να «αποτρέψει τη Ρωσία από το να επωφεληθεί από τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
«Δεν θα δεχθούμε αυτό το ταβάνι»
Ωστόσο η Ρωσία υποστήριξε ότι δεν πρόκειται δεχτεί ανώτατο όριο στις τιμές για τις εξαγωγές πετρελαίου της, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τους δυτικούς συμμάχους. Το ανώτατο όριο, που εγκρίθηκε χθες, Παρασκευή, έχει στόχο να σταματήσει τις χώρες να πληρώνουν περισσότερα από 60 δολάρια για ένα βαρέλι θαλάσσιου ρωσικού αργού πετρελαίου.
Το μέτρο, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, εντείνει τις δυτικές πιέσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα είχε προετοιμαστεί για την κίνηση και αξιολογεί τις επιλογές της. «Δεν θα δεχθούμε αυτό το ταβάνι», είπε.
Η Ρωσία έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι δεν θα παράσχει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν, μια θέση που επαναβεβαίωσε σήμερα ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Μόσχας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, με αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Ξεκινώντας από φέτος η Ευρώπη θα ζήσει χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο», είπε.
Αν και τα μέτρα θα γίνουν σίγουρα αισθητά από τη Ρωσία, το πλήγμα θα αμβλυνθεί εν μέρει από την κίνησή της να πουλήσει το πετρέλαιο της σε άλλες αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα, που είναι επί του παρόντος οι μεγαλύτεροι μεμονωμένοι αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου.
«Ένα πλαφόν των 30 δολαρίων θα ήταν πιο καταστροφικό»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε σήμερα το πλαφόν της Δύσης στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του. «Δεν είναι σοβαρή απόφαση να ορίζεται ένα τέτοιο όριο για τις ρωσικές τιμές, που είναι αρκετά άνετο για τον προϋπολογισμό του κράτους τρομοκράτη» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Ζελένσκι παραπονέθηκε ότι ο κόσμος έδειξε αδυναμία θέτοντας ανώτατο όριο τα 60 δολάρια, τα οποία, όπως είπε, θα διογκώσουν τον προϋπολογισμό της Ρωσίας κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Αυτά τα χρήματα θα πάνε για περαιτέρω αποσταθεροποίηση εκείνων ακριβώς των χωρών που τώρα προσπαθούν να αποφύγουν σοβαρές αποφάσεις», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προεδρικού προσωπικού της Ουκρανίας Αντρίι Γιέρμακ πρότεινε στη Δύση να μειώσει στο μισό το ανώτατο όριο. «Η οικονομία της Ρωσίας θα καταστραφεί και θα πληρώσει και θα είναι υπεύθυνη για όλα τα εγκλήματά της», δήλωσε το Σάββατο στην εφαρμογή Telegram. «Αλλά ένα ανώτατο όριο των 30 δολαρίων θα το είχε καταστρέψει πιο γρήγορα», πρόσθεσε.
Η συμφωνία για ανώτατο όριο τιμών έρχεται λίγες μέρες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που εισάγεται δια θαλάσσης, επίσης στις 5 Δεκεμβρίου.
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας σχεδιάζουν επίσης να αρνηθούν την ασφάλιση των δεξαμενόπλοιων που παραδίδουν ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες που δεν τηρούν το ανώτατο όριο τιμών.
Αυτό θα δυσκολέψει τη Ρωσία να πουλήσει πετρέλαιο πάνω από αυτήν την τιμή.
Πριν από τον πόλεμο, το 2021, περισσότερες από τις μισές εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας πήγαιναν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ενέργειας. Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και την Πολωνία.
Αλλά από τον πόλεμο και μετά, οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν απεγνωσμένα να μειώσουν την εξάρτησή τους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει το ρωσικό αργό πετρέλαιο, ενώ η Βρετανία σχεδιάζει να το καταργήσει σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.
- Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC.