Τρόμος έχει πιάσει τον Ερντογάν και τους άλλους ισλαμοναζί της κυβέρνησης ΑΚΡ-ΜΗΡ και του τουρκικού κράτους, για την αδυναμία να αντιμετωπίσουν πολιτικά, στρατιωτικά αλλά και πληθυσμιακά το Κουρδικό.
Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, επιχείρησαν να εξουδετερώσουν το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), φυλακίζοντας την ηγεσία του, δεκάδες βουλευτές, δεκάδες δημάρχους και χιλιάδες στελέχη του. Παρόλα αυτά, στις σφυγμομετρήσεις το HDP συγκεντρώνει ποσοστά από 10 μέχρι και 15%, προκαλώντας πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αφού αυτό το ποσοστό το έχουν ανάγκη και οι μεν και οι δε, για να εξασφαλίσουν το 50,01% για να αποκτήσουν αυτοδυναμία και κυρίως για να εκλέξουν πρόεδρο της δημοκρατίας.
Όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος, συνεχίζεται ο πονοκέφαλος του Ακάρ και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), αφού τα σχέδια που είχαν συντάξει τις αρχές του 2022 δεν τους… βγαίνουν. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ΤΕΔ, θα ξεκινούσε μια επιχείρηση στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ) και όταν πετύχαιναν οι αντικειμενικοί σκοποί, θα ξεκινούσε η επιχείρηση στο Δυτικό Κουρδιστάν – Ροζάβα (ΒΑ Συρία).
Οι επιχειρήσεις έλαβαν παραπλήσια ονόματα. Αυτή του Ν. Κουρδιστάν έλαβε το όνομα «Pençe Kilit» και εκείνη του Δ. Κουρδιστάν «Pençe Kılıç».
Η «Pençe Kilit» ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου και είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου 2022, για να αρχίσει στη συνέχεια η «Pençe Kılıç» με νέα εισβολή στην ΒΑ Συρία.
Όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν οι Τούρκοι επιτελείς. Η «Pençe Kilit» «κόλλησε» στην Κοιλάδα Ζαπ, όπου μάλιστα, τις 26 Νοεμβρίου οι Κούρδοι μαχητές κατόρθωσαν ισχυρό πλήγμα σε τμήμα των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, με σοβαρές απώλειες.
Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, αυτός είναι ένας από τους λόγους –πέρα από τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία στη νέα εισβολή–, που δεν ξεκινάει η επιχείρηση «Pençe Kılıç» στη ΒΑ Συρία.
Όσον αφορά στο πληθυσμιακό, ο Ερντογάν έχει έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία οι Κούρδοι, το 2035, θα είναι το 50% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας, με το υπόλοιπο 50% να μην είναι μόνο Τούρκοι, αλλά και άλλες εθνικές ομάδες που κατοικούν στη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ερντογάν κάθε τρεις και λίγο καλεί τους Τούρκους να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά η κάθε οικογένεια.
Ενδεικτικό τού πόσο απασχολεί τον Ερντογάν το θέμα, είναι η παραίνεση που έκανε στον παλαιό βουλευτή Mehmet Ali Çelebi, τον περασμένο Οκτώβριο, την ημέρα που γινόταν δεκτός στο ΑΚΡ. Ο Ερντογάν, όταν έμαθε ότι ο νεοεισελθών στο κόμμα του έχει μόνο ένα παιδί, απευθυνόμενος στον ίδιο και στη γυναίκα του, είπε: «Θα πρέπει να θεωρούμε σαν καριέρα το να γεννάμε παιδιά, να αυξάνουμε τον αριθμό τους. Κοίτα το ΡΚΚ, αυτοί κάνουν 5, 10, 15 παιδιά». Φυσικά, ενδεικτικό του τρόμου του είναι το γεγονός ότι ταυτίζει τους Κούρδους με το ΡΚΚ.
Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ξεκίνησε τις 1 Δεκεμβρίου η δίκη για τα γεγονότα του Κομπάνι, στην οποία κατηγορούμενος είναι ο φυλακισμένος στην Αδριανούπολη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μιλώντας στη δημοσιογράφο Özlem Akarsu Çelik, αναφέρθηκε στην πρόταση που του έγινε να αντικαταστήσει τον Οτζαλάν στην ηγεσία του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος.
Είπε ότι τα σημεία που αποτυπώθηκαν στον Τύπο για την πρόταση που του έγινε είναι αποσπασματικά και τόνισε ότι «ήταν μια ακατάλληλη πρόταση τόσο πολιτικά όσο και ηθικά».
Ο πρώην συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης, απάντησε στις ερωτήσεις της Özlem Akarsu Çelik, εκπροσώπου του Halk TV στην Άγκυρα, σχετικά με τα τμήματα της υπεράσπισής του που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, την οποία έκανε στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος στη δίκη του Κομπάνι που άρχισε την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Ο Ντεμιρτάς στην ερώτηση της δημοσιογράφου «Πότε θέλησε να συναντηθεί μαζί σας ο διοικητής της MIT Χακάν Φιντάν; Θα σας πρότειναν να αντικαταστήσετε τον Οτζαλάν σε αυτή τη συνάντηση; Γιατί απορρίψατε το αίτημα συνάντησης;» έδωσε την εξής απάντηση:
«Στην πραγματικότητα, εξήγησα τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις λεπτομερώς στην υπεράσπισή μου στη χθεσινή ακρόαση. Ωστόσο, δυστυχώς, τα σημεία της υπεράσπισής μου που αποτυπώθηκαν στον Τύπο ήταν εξαιρετικά ελλιπή και ανεπαρκή. Το αίτημα που μου έκανε το κράτος για συνάντηση με τον διοικητή της ΜΙΤ, μεταφέρθηκε σ’ εμένα μέσω του μέλους της αντιπροσωπείας του Ιμραλί, πρώην βουλευτή του HDP Sırrı Süreyya Önder, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2014. Εκείνη την εποχή, ήταν η Διαδικασία Επίλυσης του Κουρδικού και η αντιπροσωπεία των βουλευτών του HDP που πήγαινε στο Ιμραλί, συναντούσε συχνά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον διοικητή της MIT».
«Ήταν μια απαράδεκτη πρόταση, τόσο πολιτικά όσο και ηθικά. Ως εκ τούτου, απέρριψα μια τέτοια συνάντηση χωρίς δισταγμό, αφού μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα με βάλουν μπροστά ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη ανοιχτές συζητήσεις του κράτους με τον Οτζαλάν. Αυτή η απόπειρα δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένα σαμποτάζ στη Διαδικασία Επίλυσης του Κουρδικού και θα σήμαινε ανειλικρίνεια και υποκρισία προς τους συνομιλητές σας. Μου ήταν αδύνατο να γίνω μέρος ενός τέτοιου παιχνιδιού».
Στην ερώτηση της Ακάρσου «Πώς μπορεί ένας ηγέτης στη δημοκρατική πολιτική να γίνει επικεφαλής μιας ένοπλης οργάνωσης; Πώς θα πείθονταν ο Οτζαλάν και τα στελέχη του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος για κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν το αποδεχόσουν;», η απάντηση του Ντεμιρτάς ήταν η εξής:
«Φυσικά, δεν μιλάω για την πρόταση ηγεσίας του PKK, αυτό φυσικά θα ήταν παράλογο. Μιλάω για ανάληψη ρόλου αντί του Οτζαλάν ως συνομιλητή στη Διαδικασία Επίλυσης του Κουρδικού. Άρα, δεν ήταν μια πρόταση σε μένα να ηγηθώ ή να διευθύνω ένοπλη οργάνωση.»
Ο Ντεμιρτάς είπε επίσης ότι δεν του έγιναν παρόμοιες προτάσεις από τότε που τον έβαλαν στη φυλακή. Τόνισε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με κανέναν κρατικό αξιωματούχο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: «Από την πρώτη μέρα που μπήκα στη φυλακή δεν είχα καμία άμεση ή έμμεση επαφή, μηνύματα ή επικοινωνία με κανέναν κρατικό αξιωματούχο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι με σαφήνεια και ακρίβεια».
Στην ερώτηση «Αν λάβετε θετική απάντηση στο αίτημά σας να συναντηθείτε με τον Οτζαλάν, τι θα του πείτε;», ο Ντεμιρτάς απάντησε ως εξής:
«Σκοπεύω να αξιολογήσω όλες αυτές τις εξελίξεις, να τον ακούσω και να μοιραστώ μαζί του τις δικές μου απόψεις. Φυσικά, αν μου δοθεί η ευκαιρία να συναντηθώ μαζί του, θα ζητήσω οπωσδήποτε να είναι παρών ως παρατηρητής, ο «συγκάτοικός» μου στο ίδιο κελί, Adnan Selçuk Mızraklı. Αποκλείεται να τον συναντήσω μόνος μου, για να μην δοθεί η ευκαιρία σε κανέναν η ευκαιρία να την παρουσιάσει όπως αυτός θέλει. Δεν είμαι σίγουρος αν θα επιτρέψουν αυτήν τη συνάντηση, αλλά ελπίζω να γίνει και να συμβάλουμε στην εξάλειψη της επιλογής σύγκρουσης αναδεικνύοντας τον διάλογο».