Πιέσεις εναντίον πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου κατά των περιορισμών για τον κορονοϊό, έχει αρχίσει να ασκεί η αστυνομία στην Κίνα, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Αρκετοί άνθρωποι στο Πεκίνο υποστήριξαν ότι αστυνομικοί τούς ζήτησαν πληροφορίες για το πού βρίσκονται, χωρίς να είναι σαφές το πώς οι Αρχές είχαν ανακαλύψει την ταυτότητά τους.
Παράλληλα, έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο –δεν γνωρίζουμε εάν είναι αυθεντικά– στα οποία φαίνονται αστυνομικοί να σταματούν ανθρώπους στο δρόμο ή στο μετρό και να ψάχνουν τα κινητά τηλέφωνά τους για να ελέγξουν εάν είχαν εγκαταστήσει εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN), καθώς και εφαρμογές όπως το Telegram και το Twitter, τα οποία είναι αποκλεισμένα στην Κίνα.
Police checking people’s cellphone at the subway in #Shanghai, as a way to crackdown on the #ChinaUprising #ChinaProtest2022 #A4Revolution #BlankPapersRevolution #chinaprotest pic.twitter.com/6qBR77PDnT
— Aswini Santra🇮🇳 (@SantraAswini) November 29, 2022
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους πολλών κινεζικών πόλεων ζητώντας να σταματήσουν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό, με αρκετούς να κάνουν σπάνιες εκκλήσεις προς τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί.
Ωστόσο χθες, Δευτέρα, οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Πεκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν, καθώς αστυνομικοί περικύκλωσαν το σημείο συγκέντρωσης. Στη Σαγκάη υψώθηκαν μεγάλα εμπόδια κατά μήκος της κύριας διαδρομής διαμαρτυρίας, και η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.
Η Κίνα έχει καταγράψει αριθμούς ρεκόρ νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ενώ κρατικοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες εμβολιασμού των ηλικιωμένων.
Αφορμή για τις διαδηλώσεις αποτέλεσε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε πολυώροφο οικοδομικό τετράγωνο στο Ουρούμτσι της δυτικής Κίνας, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 10 άνθρωποι. Πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι τα θύματα παγιδεύτηκαν στο κτήριο λόγω της αυστηρής καραντίνας που είχε επιβληθεί στην περιοχή, αν και οι Αρχές το αρνούνται.
Συλλήψεις δημοσιογράφων και ρήξη με τη Βρετανία
Η αστυνομία έχει επίσης προχωρήσει σε συλλήψεις δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι ένας από τους δημοσιογράφους του συνελήφθη για λίγο την Κυριακή πριν αφεθεί ελεύθερος.
Το ίδιο βράδυ, ο δημοσιογράφος του BBC Εντ Λόρενς κρατήθηκε επίσης για αρκετές ώρες, ενώ κάλυπτε μια διαδήλωση στη Σαγκάη. Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η σύλληψη του Λόρενς ήταν «σοκαριστική και απαράδεκτη» κι έκανε λόγο για τέλος της «χρυσής εποχής» των σχέσεων των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι η Βρετανία θα εκφράσει ανησυχίες στην Κίνα σχετικά με την απάντησή της στις διαδηλώσεις.