Η Αγία Αικατερίνη ήταν η νεότερη εκκλησία της Σμύρνης νότια των Σχοινάδικων, και λέγεται ότι ήταν «ο λαμπρότερος» ναός της πόλης. Χτίστηκε το 1898 σε αντικατάσταση παλιότερης ξύλινης εκκλησίας, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Λάτρη.
Σε μαρτυρία της εποχής (Ιαν. 1922) διαβάζουμε:
«Εγερθείς ενωρίς την πρωίαν, ανεχώρησα δια τον ιερόν ναόν της Αγίας Αικατερίνης, δια να γνωρίσω ένα ναόν, όστις εφημίζετο ως ο λαμπρότερος της Σμύρνης […]. Εντός ολίγου ευρέθην προ του ναού. Ήτο πάλλευκος, καλλιμάρμαρος, όντως δε ο λαμπρότερος και μεγαλύτερος της πόλεως. Περισσοτέρα ήτο η έκστασις και ο θαυμασμός μου όταν εισήλθον εντός του ναού. Από το περίφημον τούτο της Ορθοδοξίας τέμενος δεν διεσώθη, δυστυχώς, μετά την καταστροφήν, παρά μόνον το πηγάδι που ευρίσκετο εις την αυλήν της εκκλησίας» (από το ημερολόγιο του θεολόγου Ν. Ζευγαδάκη).
Αναζητώντας στοιχεία για τον εντυπωσιακό αυτόν ναό, εντοπίσαμε στην ομάδα «Ενθύμιον Μικράς Ασίας», στο Facebook, το ντοκουμέντο που ανάρτησε από το πλούσιο αρχείο του ο (εκ των διαχειριστών της σελίδας) Δημήτρης Θωμαδάκης με αφορμή τη γιορτή της Αγίας Αικατερίνης.
Πρόκειται για έναν λαχνό του 1902, «Υπέρ ανεγέρσεως του νέου ναού της Αγίας Αικατερίνης» στη Σμύρνη.
Γράφει συνοδευτικά ο Δ. Θωμαδάκης: «Ένα ακόμη ιστορικό ντοκουμέντο …] Μετά την ευγενική αποδοχή του κατόχου του λαχνού αγαπητού φίλου Mehmet Bir, γνωρίζουμε έναν από τους λαχνούς που είχαν εκδοθεί το έτος 1902, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης της Σμύρνης! Όπως διαπιστώνουμε, το περιεχόμενο του λαχνού είναι γραμμένο εκτός από την ελληνική γλώσσα και στην επίσημη της εποχής εκείνης οθωμανική, καθώς και στη γαλλική.
»Σημειώνεται ως προς την αναφορά στο κόστος του λαχνού (3 μετζίτια), ότι επρόκειτο για ασημένιο τουρκικό νόμισμα. Το μετζίτι (τουρκικά Mecidiye) ήταν από άσπρο ασήμι, μεγαλοστρόγγυλο σαν φεγγάρι. Το όνομά του νομίσματος προερχόταν από τον σουλτάνο Abdul Mecid».