Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης το DELFI, το τεστ αίματος που αναπτύχθηκε από επιστήμονες την εταιρεία Delfi Diagnostics, μπορεί να ανιχνεύει καρκίνους του ήπατος σε ποσοστό άνω του 80%. Το ίδιο τεστ το 2021 χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τη διάγνωση του καρκίνου των πνευμόνων.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ογκολογίας Βίκτορ Βελκουλέσκου χρησιμοποίησαν δείγματα από πλάσμα αίματος 724 ατόμων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Χονγκ Κονγκ, με στόχο την ανίχνευση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου, μιας συχνής μορφής καρκίνου του ήπατος.
Το τεστ μετράει το DNA των νεκρών καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορεί στο αίμα και η ανίχνευση γίνεται με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) που αυξάνουν την ακρίβειά του.
Σε όσους έχουν μέσο επίπεδο κινδύνου ανιχνεύει τους καρκίνους του ήπατος στα πιο πρώιμα στάδια με ευαισθησία 88% (ποσοστό ακριβούς ανίχνευσης) και ειδικότητα 98% (δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα). Στα άτομα υψηλού κινδύνου, η ευαισθησία είναι στο 85% και η ειδικότητα στο 80%.
«Η βελτιωμένη έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του ήπατος θα μπορούσε να σώσει ζωές, όμως τα σημερινά διαθέσιμα τεστ ελέγχου υποχρησιμοποιούνται και επίσης χάνουν πολλούς καρκίνους», δήλωσε ο Βίκτορ Βελκουλέσκου, ιδρυτής της Delfi Diagnostics, στην οποία μετέχει ως μέτοχος το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Στην ανάπτυξη του νέου τεστ, για το οποίο θα γίνουν κλινικές μελέτες, συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Δημήτριος Μαθιός.
Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του ήπατος κάθε χρόνο· ο εν λόγω καρκίνος αποτελεί βασική αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς. Εκτιμάται ότι 400 εκατ. αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λόγω κίρρωσης του ήπατος. Μέχρι σήμερα λιγότεροι από 2 στους 10 που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου κάνουν τεστ.