Μια σπουδαία επιστήμονας που από το μετερίζι της βοήθησε για να γίνει αποδεκτή η θεωρία της μετατόπισης των τεκτονικών πλακών και των ηπείρων.
Αυτή ήταν η Αμερικανίδα γεωλόγος και ωκεανογράφος Marie Tharp (Μαρί Θαρπ) που, μαζί με τον Μπρους Χίζεν, δημιούργησαν τον πρώτο επιστημονικό χάρτη του πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού.
Γεννημένη στις 30 Ιουλίου 1920, στην πόλη Υψηλάντη του Μίσιγκαν, η Μαρί ήταν κόρη μιας δασκάλας γερμανικών και λατινικών της Μπέρθα και ενός κατασκευαστή χαρτών εδάφους για το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ του Γουίλιαμ. Από εκείνον αγάπησε τους χάρτες και συχνά τον συνόδευε όταν εργαζόταν. Λόγω της δουλειάς του μετακινούνταν συνεχώς με την οικογένειά του και έτσι η Μαρί άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που δεν της επέτρεπε να κάνει φιλίες.
Η μητέρα της πέθανε όταν εκείνη ήταν 15 ετών, ωστόσο είχε προλάβει να την επηρεάσει επαγγελματικά. Αρχικά αποφάσισε να γίνει δασκάλα. Όμως ο πατέρας της παρενέβη γιατί έπρεπε να βρει ένα επάγγελμα το οποίο όχι μόνο θα αγαπούσε αλλά θα της προσέφερε οικονομική ασφάλεια.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο αγγλικά και μουσική ενώ είχε και τέσσερις πιστοποιήσεις. Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε τις ΗΠΑ να απορροφούν μεγάλο αριθμό γυναικών επιστημόνων ακόμα και σε ανδροκρατούμενους χώρους. Έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στη γεωλογία πετρελαίου.
Οι σπουδές που έκανε την οδήγησαν στο Γεωλογικό Εργαστήριο Λαμόντ όπου ήταν από τις πρώτες γυναίκες οι οποίες εργάστηκαν εκεί. Στο χώρο αυτό γνώρισε και τον Μπρους Χίζεν με τον οποίο συνεργάστηκε για να χαρτογραφήσει το βυθό του ωκεανού. Η πολύχρονη συνεργασία τους είχε, μεταξύ άλλων, καρπό τη διαπίστωση ύπαρξης του Μεσοατλαντικού ρήγματος.
Ο Χίζεν δεν υποστήριζε τη θεωρία αλλά η Θαρπ με τα στοιχεία που είχε απέδειξε πώς ήταν λάθος η τοποθέτησή του. Το 1957 κατασκεύασαν τον πρώτο φυσιογραφικό χάρτη του Βόρειου Ατλαντικού ενώ είκοσι χρόνια αργότερα η Θαρπ με τον Αυστριακό ζωγράφο Χάινριχ Μπέραν χαρτογράφησαν όλον τον ωκεανό. Τα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι τη συνταξιοδότησή της δεν σταμάτησε να παράγει έργο και να εντυπωσιάζει με αυτό. Ήταν μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες χαρτογράφους του 20ου αιώνα. Δικαιολογημένα η Google επέλεξε να της αφιερώσει το σημερινό doodle της.
Το χωριό του Δημήτριου Υψηλάντη στο Μίσιγκαν
Η πόλη Υψηλάντη όπου γεννήθηκε η Θαρπ πήρε το όνομά της από τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1825. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1829, κάτω από το όνομα αυτό μπήκαν και γειτονικές περιοχές που συνενώθηκαν σε μία.
Στην πόλη βρίσκεται το άγαλμα του Δημήτριου Υψηλάντη που φιλοτεχνήθηκε από τον Χριστόφορο Νάστο. Στέκεται ανάμεσα στην ελληνική και αμερικανική σημαία, στον Υδάτινο Πύργο του Υψηλάντη.