Στιγμές της ιστορίας της ΑΕΚ, από τη στιγμή της ίδρυσής της από ξεριζωμένους πρόσφυγες αλλά και αργότερα, στιγμές που είναι άρρηκτα δεμένες με τους κοινωνικούς αγώνες και την πολιτική δράση του ΚΚΕ, ζωντάνεψαν στην εκδήλωση με τίτλο «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά», που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΚΟ Αττικής του κόμματος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ, όπου τοποθετήθηκε τιμητική πλακέτα για τον αγωνιστή της ΕΑΜικής αντίστασης και θρυλικό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Σπύρο Κοντούλη. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Σερετάκης, στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, ο οποίος σημείωσε πως «υπάρχουν ορισμένες μορφές λαϊκών αγωνιστών που το πέρασμά τους από τη ζωή χαράζεται βαθιά στη συλλογική μνήμη», και χαρακτήρισε ως μια τέτοια μορφή τον Σπύρο Κοντούλη.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι μετέβησαν στο χώρο του 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ Αττικής.
Ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο πιο λαοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο. Ακολούθησαν οι ομιλίες του πανεπιστημιακού – συγγραφέα Σπύρου Τζόκα με θέμα «Η σύντομη διαδρομή του θρύλου της ΑΕΚ Σπύρου Κοντούλη», του δημοσιογράφου – συγγραφέα Νάσου Μπράτσου με θέμα «Η ίδρυση των πρώτων σωματείων από πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», και του δημοσιογράφου Νίκου Αγγελίδη με θέμα «Η ίδρυση της ΑΕΚ, τα πρώτα δύσκολα χρόνια».
Ο Σπύρος Τζόκας, πανεπιστημιακός – συγγραφέας, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «αυτό που πονά περισσότερο από τον κατατρεγμό και την απώλεια, είναι η λησμοσύνη, και τα πάθη μας, οι νεκροί μας οι εκτελεσμένοι, οι ήρωες και πιθανώς τα πρότυπα μας λησμονούνται, είτε από αδιαφορία, είτε από σκοπιμότητα». Τόνισε δε, ότι «με την συγκεκριμένη εκδήλωση, το ΚΚΕ λέει πως δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν όλα αυτά».
Ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος – συγγραφέας, από την πλευρά του μίλησε για την ίδρυση και τη συμβολή των πρώτων σωματείων από πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σημειώνοντας πως η εκδήλωση συμπίπτει χρονικά με την έναρξη του «ματωμένου από τους θανάτους χιλιάδων εργατών Μουντιάλ στο Κατάρ, για τους οποίους οι κυβερνήσεις του Δυτικού κόσμου και ειδικά της ΕΕ, αλλά και διεθνή ποδοσφαιρικά όργανα δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν μίλησαν», επισήμανε πως μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης «αναδεικνύεται μια άλλη μορφή αθλητισμού που είναι ανθρώπινη ανάγκη και δικαίωμα, και όχι εμπορευματοποιημένο και ανταλλάξιμο είδος».
Ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης μίλησε για την ιστορία της ΑΕΚ, και σημείωσε μεταξύ άλλων πως «τη δεκαετία του 1930 η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλα τα μέτωπα, αποτέλεσε και σημείο καμπής ώστε να αλλάξει και το προφίλ της ΑΕΚ σε επίπεδο διοικητικό και οπαδικό». Αναφέρθηκε τέλος στην περίοδο της Κατοχής, όπου «η ΑΕΚ αποτέλεσε φωλιά αντίστασης, με δεκάδες αθλητές απ’ όλα τα τμήματα να οργανώνονται στην Αντίσταση με διάφορους τρόπους».