Πίνεις – δεν πίνεις, αποκλείεται να πας στον Βόλο και να μην κάνεις εθιμοτυπική επίσκεψη σε κάποιο από τα περίπου 500 τσιπουράδικα της πόλης. Οι μοναδικοί μεζέδες που συνοδεύουν τα περίφημα 25αράκια είναι το απόλυτο δέλεαρ για πότες και μη, ντόπιους και επισκέπτες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Και πώς να μην είναι, όταν κάθε γύρος τσίπουρου είναι γευστικά καλύτερος από τον προηγούμενο;
Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, εάν σκεφτεί κανείς πως η πιο «must» συνήθεια στον Βόλο καθιερώθηκε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την Ανταλλαγή, και πιο συγκεκριμένα εκείνους που εργάζονταν στη θάλασσα και το λιμάνι.
Ο πρώτος πυρήνας τσιπουράδικων φαίνεται πως δημιουργήθηκε στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Νέα Ιωνία, στο «Φαρδύ» και γύρω από την Ευαγγελίστρια στα στενά και στα σοκάκια, αλλά και σε μικρά μαγαζάκια γύρω από το παλιό λιμάνι. Στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε όλο το νομό, ενώ πολλά που υποστηρίζουν ότι ακολουθούν την ίδια ιεροτελεστία βρίσκονται πλέον σε όλη την Ελλάδα.
Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες τα επισκέπτονταν μετά τη δουλειά, το μεσημέρι, για να πιουν ένα τσιπουράκι πριν επιστρέψουν σπίτι τους. Το τσίπουρο ήταν σε μπουκαλάκια-μινιατούρες των 25ml, έμπαινε σε πολύ μικρά ποτηράκια –καθώς ήταν πολύ δυνατό– και συνοδευόταν με μεζέδες, κυρίως θαλασσινούς, σερβιρισμένους πάντα σε μικρά πιατάκια.
Η καθημερινή συνήθεια των εργατών συχνά οδηγούσε σε γλέντια που άφηναν εποχή, και ως εκ τούτου απέκτησαν φήμη που εξαπλώθηκε, αρχικά σε όλη την πόλη και μετά στο νομό. Ντόπιοι και ξένοι ανηφόριζαν προς τη Νέα Ιωνία για να δουν και να γευτούν από κοντά τα τόσο απλά αλλά τόσο γευστικά πιάτα στα στέκια της προσφυγικής γειτονιάς.
Μετά τον Εμφύλιο, τα τσιπουράδικα απέκτησαν άλλη θέση στη βολιώτικη κοινωνία και έγιναν χώροι όπου πλούσιοι και φτωχοί γίνονταν ένα για χάρη… του τσίπουρου και των μεζέδων που το συνόδευαν.
«Προσκύνημα» στα άλλοτε ταπεινά τσιπουράδικα έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες της χώρας, καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος, Έλληνες και ξένοι.
Εάν δεν έχετε κάνει ακόμα βόλτα στην περιοχή και δεν έχετε βιώσει την εμπειρία των αλλεπάλληλων γύρων τσίπουρου και τσιπουρομεζέδων, βάλτε το στο πρόγραμμα και δεν θα χάσετε!