Πράσινο φως για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης ανάβει μετά την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος με αριθμ. ΦΕΚ 850/Δ’/18-11-2022.
Μετά από περίπου 10 χρόνια που διατυπώθηκε η ιδέα για την ίδρυση του Μουσείου στη δυτική είσοδο της πόλης, και ενώ προβλεπόταν ότι θα λειτουργήσει το 2019, μόλις εγκρίθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που μεταθέτει την ολοκλήρωση του έργου για το 2025.
Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. Το χαρακτήρισε «έργο υψηλού συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος αλλά και στην αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης».
Όπως είπε, το έργο –που αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης– μπήκε στην επόμενη φάση. Κύριος του έργου θα είναι το ΝΠΔΔ Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ενεργώντας για λογαριασμό του Μουσείου Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης.
«Σημαντική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη» και «μεγάλη δικαίωση για το δήμο» χαρακτήρισε, από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος.
«Η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος συνιστά μια σημαντική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη και μια μεγάλη δικαίωση για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Συμβάλαμε ως δήμος με όλες τις δυνάμεις μας και συνεργαστήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό το συντονισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, ώστε να δώσουμε λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν το έργο, μεταξύ άλλων με την παραχώρηση δέκα στρεμμάτων για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος», δήλωσε.
Επίσης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς «τις τεχνικές και τη νομική υπηρεσία του δήμου Θεσσαλονίκης για την υποδειγματική συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης αναφορικά με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Πλέον ανοίγει ο δρόμος, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα παγκόσμιο μνημείο κατά του ρατσισμού, παράλληλα με ένα μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και ιστορικής μνήμης στα δυτικά της».