Τούρκος αστυνομικός, τοποθετημένος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, διεξήγαγε μυστική επιχείρηση συλλογής πληροφοριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης που δημοσίευσε το Nordic Monitor.
Το έγγραφο, που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 σε δώδεκα αστυνομικά τμήματα της γειτονικής χώρας, ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβιβάσει πληροφορίες που συγκέντρωσε αστυνομικός που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
Το απόρρητο ανακοινωθέν ανέφερε έξι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και 13 άτομα που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν. Τα άτομα που παρακολουθήθηκαν είναι ιδιοκτήτες και διαχειριστές διαφόρων επιχειρήσεων, όπως ένα εστιατόριο, ένα παντοπωλείο, μεσίτες ακινήτων και ένα πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις αντικείμενο κατασκοπείας αποτέλεσαν και σύζυγοι των ιδιοκτητών.
Το έγγραφο σημειώνει ότι οι πληροφορίες ήταν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό γκιουλενιστών, επιβεβαιώνοντας ότι πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες συμμετείχαν σε κατασκοπεία σε ξένο έδαφος.
Η κατασκοπευτική δραστηριότητα δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο αγνοεί το νόμο ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ με κατασκοπευτικές δραστηριότητες, αλλά δεν τηρεί τους νόμους της ίδιας της χώρας του, που απαγορεύουν στην αστυνομία να διεξάγει τέτοιου είδους επιχειρήσεις και να συλλέγει πληροφορίες εκτός συνόρων.
Το 2017 η κυβέρνηση Ερντογάν δημιούργησε μια νέα θέση για τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές: ειδικά επιλεγμένα άτομα από το υπουργείο Εσωτερικών για να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι. Εργάζονται με τον τίτλο συμβούλων του υπουργείου Εσωτερικών (İçişleri müşaviri) σε πρεσβείες και ακόλουθους του υπουργείου Εσωτερικών (İçişleri ataşesi) στα προξενεία. Μεταξύ άλλων, επιβλέπουν και το έργο των αστυνομικών στις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί.
Τη θέση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα καλύπτει αυτή τη στιγμή ο αρχηγός της αστυνομίας Ουιγκάρ Ελμαστασί, ο οποίος μέχρι πέρυσι διηύθυνε το τμήμα αεροπορίας στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, η οποία διαθέτει από αεροσκάφη παρακολούθησης και drones μέχρι επιθετικά ελικόπτερα. Ο Ελμαστασί είναι Τούρκος ακροδεξιός και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, τον γαμπρό του Τούρκου προέδρου που διευθύνει την εταιρεία που κατασκευάζει τα ομώνυμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο διορισμός του Ελμαστασί δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι ήδη πρωταρχικός στόχος της MIT. Με άλλα λόγια, η τουρκική Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, με πολύ μεγαλύτερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από τη MIT, κατασκοπεύει πλέον τη χώρα μας.
Η αυξανόμενη πολεμική ρητορική του Ερντογάν και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων προς την Ελλάδα έχει σαφώς μεταφραστεί σε πολιτικές ενέργειες και επιχειρήσεις κάτι που επιβεβαιώνουν τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το έγγραφο υπεγράφη από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 10 τουρκικές επαρχίες σε ένα μυστικό μήνυμα για περαιτέρω αστυνομικές ενέργειες εναντίον Τούρκων υπηκόων που υποδεικνύονται από τον αστυνομικό στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
Ανήσυχος για πιθανή διαρροή του εγγράφου που παραβίαζε τους τουρκικούς νόμους και πιθανές συνέπειες από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο Καρτάλ αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V). Ο λατινικός αριθμός V είναι ο κωδικός αριθμός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών (αλλιώς γνωστός ως τμήμα πληροφοριών ή Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü στα τουρκικά).
Προκειμένου να αποφευχθούν διπλωματικές αντιδράσεις και προβλήματα σε διμερές επίπεδο σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ο Καρτάλ προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει «να μην κοινοποιηθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/τμήματα».
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει μετατρέψει τους αστυνομικούς που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό για προστασία προσωπικού σε πράκτορες πληροφοριών που έχουν εντολή να κατασκοπεύουν επικριτές, αντιπάλους και αντιφρονούντες. Η τουρκική κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τα στοιχεία για το πόσοι τέτοιοι πράκτορες εργάζονται στο εξωτερικό, όμως το 2021 οι τουρκικές Αρχές πήραν συνέντευξη από 1.400 αστυνομικούς για καθήκοντα προστασίας διπλωματικής αποστολής. Περίπου 700 από αυτούς επελέγησαν στις 11 Φεβρουαρίου 2021 και αναπτύχθηκαν σε πρεσβείες και προξενεία.
Η κατασκοπεία των επικριτών που ζουν στο εξωτερικό έχει τρομερές συνέπειες για εκείνους που αποτελούν στόχους της τουρκικής κυβέρνησης. Όχι μόνο αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις με πολιτικά κίνητρα αλλά κινδυνεύουν παράλληλα με φυλάκιση των μελών της οικογένειάς τους στην Τουρκία και παράνομη κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.