Με έμπνευση από το «Ζεϊμπέκικο» του Διονύση Σαββόπουλου και με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η έκθεση «Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές προσφύγων του ’22» έχει επόμενο σταθμό τη Θεσσαλονίκη.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το οποίο συνεργάζεται με τοπικούς φορείς. Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί σε Καβάλα, Δράμα και Ιωάννινα και στην πλήρη της μορφή θα φιλοξενηθεί για τρεις μήνες στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τη ζωή πριν από το 1922 στη Σμύρνη, την Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Προποντίδα, την Ανατολική Ρωμυλία, αλλά και εικόνες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, από την εγκατάσταση στη νέα πατρίδα, συνοδεία μουσικής.
«Εκατό χρόνια μετά, επιστρέφουμε στα δημιουργήματα και στα επιτεύγματα των Ελλήνων προσφύγων, που εμπλούτισαν με την παρουσία και το μόχθο τους τον ελληνικό πολιτισμό και άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους σε όλες τις εκφάνσεις του: Στη μουσική, τις επιστήμες, τα γράμματα, τις τέχνες, την επιχειρηματική δραστηριότητα, ακόμη και στο φαγητό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Βασίλειος Πάππας.
Φωτογραφικά και αρχειακά τεκμήρια θα παρουσιαστούν στα περίπου 400 τ.μ. της Πινακοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την ώρα που θα προβάλλεται πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και θα ακούγονται στίχοι και μελωδίες, ώστε να ζήσει ο επισκέπτης όλα αυτά τα γεγονότα ακόμη πιο έντονα. Από μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, μέχρι μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.
«Εμείς οι Μακεδόνες έχουμε έναν παραπάνω λόγο να νιώθουμε περήφανοι και μια ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν εδώ, στη μακεδονική γη. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη μας δεν έλαβε τυχαία το χαρακτηρισμό προσφυγομάνα», συμπλήρωσε ο Βασίλειος Πάππας.