Δύο απρόσμενα φωτεινούς γαλαξίες, οι οποίοι είναι από τους πιο παλιούς και πιο μακρινούς που έχουν ποτέ παρατηρηθεί, ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Η ηλικία τους εκτιμάται στα 350 και 450 εκατ. χρόνια αντίστοιχα, μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» που δημιούργησε το σύμπαν.
Μέχρι σήμερα ο πιο παλιός και πιο μακρινός γαλαξίας που ξέραμε ήταν αυτός που εντοπίστηκε το 2016 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, ηλικίας 400 εκατ. ετών.
Η μεγάλη φωτεινότητα των σχετικά μικρών σε μέγεθος γαλαξιών αποτελεί ένα αίνιγμα για τους επιστήμονες. Μέχρι σήμερα ήταν «αόρατοι» για τα άλλα λιγότερο ισχυρά τηλεσκόπια. Η παρατήρηση του φωτός πολύ μακρινών ουράνιων αντικειμένων –το οποίο έχει κάνει ένα μακρύ ταξίδι έως τη Γη–, σημαίνει ότι οι αστρονόμοι βλέπουν ταυτόχρονα αυτό που υπήρχε πολύ πίσω στο παρελθόν.
Συνεπώς, οι νέες παρατηρήσεις του James Webb οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ένας απρόσμενα μεγάλος αριθμός γαλαξιών πολύ φωτεινότερων του αναμενομένου.
Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη NASA αλλά και με δημοσιεύσεις στο The Astrophysical Research Letters.
«Το James Webb μάς δείχνει ότι υπάρχει ένα πολύ πλούσιο σύμπαν πέρα από αυτό που είχαμε φανταστεί. Για μια ακόμη φορά το σύμπαν μάς εξέπληξε. Αυτοί οι πρώιμοι γαλαξίες είναι πολύ ασυνήθιστοι για διάφορους λόγους. Είναι πολύ διαφορετικοί από τον δικό μας γαλαξία ή από άλλους μεγάλους που βλέπουμε γύρω μας σήμερα», δήλωσε ο Τομάσο Τρέου από το UCLA.
Από τη μεριά της η Πάολα Σαντίνι, του Αστεροσκοπείου της Ρώμης, εξήγησε: «Πρόκειται για ένα τελείως νέο κεφάλαιο στην αστρονομία. Είναι σαν μια αρχαιολογική ανασκαφή, όταν ξαφνικά βρίσκεις μια χαμένη πόλη ή κάτι για το οποίο δεν ήξερες τίποτε».
Για τον Πασκάλ Οές του Πανεπιστημίου της Γενεύης οι ακραίες φωτεινότητες είναι «ένα πραγματικό αίνιγμα, μια πρόκληση για την κατανόηση του σχηματισμού των γαλαξιών»
Μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο Γκαρθ Ίλινγκγουορθ σημείωσε: «Βρήκαμε κάτι απίστευτα γοητευτικό. Αυτοί οι γαλαξίες θα πρέπει να ξεκίνησαν να δημιουργούνται μόλις 100 εκατ. χρόνια μετά τη “Μεγάλη Έκρηξη”. Κανένας δεν περίμενε ότι οι “σκοτεινές εποχές” θα είχαν τελειώσει τόσο γρήγορα. Είναι εντυπωσιακό ότι βλέπουμε τόσο φωτεινούς γαλαξίες σε τόσο πρώιμες εποχές».
Το κόστους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων James Webb που εκτοξεύθηκε πέρσι τον Δεκέμβριο είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει σταλεί στο διάστημα. Κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση 1,6 εκατ. χλμ από τη Γη.