Το πώς η φωτορύπανση επηρεάζει το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων εξετάζει μια νέα κινεζική μελέτη, κάνοντας συσχέτιση με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη λόγω του μειωμένου ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ενδοκρινολογικών και Μεταβολικών Ασθενειών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιατόνγκ και του Νοσοκομείου Ρουιτζίν της Σαγκάης ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 99.000 ενήλικες με μέση ηλικία τα 43 έτη.
Στη δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό Diabetologia της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, αναφέρουν ότι όσοι είχαν εκτεθεί περισσότερο στο τεχνητό φως είχαν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2.
Παρόλο που το τεχνητό φως δεν είναι τόσο ισχυρός ατομικός παράγοντας κινδύνου, οι ερευνητές τονίζουν ότι η σημασία του δεν είναι αμελητέα σε συλλογικό επίπεδο, αν ληφθεί υπόψη πόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκτίθεται σε τεχνητό φως τις νύχτες.
Εκτιμάται ότι το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού –και πάνω από το 99% των Αμερικανών και των Ευρωπαίων– ζουν σε περιοχές με φωτορύπανση, κάτι που έχει και επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.
Η φωτορύπανση είναι γνωστό ότι προκαλεί μεταβολικές και άλλες διαταραχές, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Μάλιστα όσοι εργάζονται συχνά σε βραδινές βάρδιες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις, για παχυσαρκία κ.ά.