Στα πρόθυρα κρίσης, η οποία οφείλεται στην πολυετή αδυναμία των κρατών-μελών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κόντρα Γαλλίας-Ιταλίας με αφορμή τους 340 ναυαγούς που περισυνέλλεξε το Ocean Viking στην κεντρική Μεσόγειο τον Οκτώβριο θεωρείται ότι έβγαλε το πρόβλημα κάτω από το… χαλί.
Η Γαλλία, που αναγκάστηκε να δεχθεί στο έδαφός της τους επιβαίνοντες, κατηγορεί την Ιταλία για ανευθυνότητα. Το πλοίο ανήκει στη γαλλική οργάνωση SOS Mediterranée.
Αυτό που η Γαλλία ισχυρίζεται είναι ότι οι ιταλικές Αρχές επί 20 ημέρες δεν επέτρεπαν στο Ocean Viking να δέσει σε λιμάνι και ότι επί της ουσίας το έσπρωξαν στα χωρικά της ύδατα, εκβιάζοντας το Παρίσι να δεχθεί τους εξουθενωμένους πλέον επιβάτες του, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας. Πλέον όλοι βρίσκονται σε φυλασσόμενη στρατιωτική βάση. Σε δεύτερη φάση θα εξεταστεί ποιοι δικαιούνται άσυλο.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έκανε λόγο για συμπεριφορά που θα έχει «ισχυρές επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, προειδοποιώντας για «νομικές συνέχειες». Από τη μεριά της η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ότι οι ιταλικές μέθοδοι «είναι απαράδεκτες».
Ήδη η Γαλλία ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία και ακύρωσε το σχέδιο υποδοχής 4.000 προσφύγων που με βάση τις ευρωπαϊκές συμφωνίες θα έπρεπε να είχαν ήδη μεταφερθεί από το ιταλικό έδαφος.
Από τη Ρώμη, βέβαια, οι γαλλικές αντιδράσεις χαρακτηρίζονται ως «ακατανόητες» και «δυσανάλογες». Η κυβέρνηση Μελόνι άλλωστε έσπευσε να «ευχαριστήσει» τη γαλλική κυβέρνηση για την πρόθεσή της να υποδεχτεί το Ocean Viking, προτού ακόμα το Παρίσι αφήσει να εννοηθεί πως σκόπευε να κάνει κάτι τέτοιο.
Η γαλλική ακροδεξιά κατηγορεί πλέον ανοιχτά τον πρόεδρο Μακρόν για υποχωρητικότητα έναντι των εκβιασμών της κυβερνώσας ιταλικής ακροδεξιάς, χαρακτηρίζοντας το πλοίο ως δούρειο ίππο για την εισβολή μεταναστών στη Γαλλία.
Τούτων δοθέντων, το κέντρο των διαβουλεύσεων δεν μπορεί να είναι άλλο από τις Βρυξέλλες. Η διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού εισέρχεται και πάλι ορμητικά στο προσκήνιο, με πρώτο και κατεπείγον ζητούμενο την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο (και δεν πραγματοποιήθηκαν), για τη μείωση του «βάρους» των κρατών της ΕΕ που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή του μετώπου», δηλαδή στη Μεσόγειο.
Μιλώντας την Παρασκευή στο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε να επισημάνει ότι αν δεν υπάρξει διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση των αιτίων που δημιουργούν τις μεταναστευτικές ροές «θα εξακολουθούμε να ξοδεύουμε χρόνο και ενέργεια για την αντιμετώπιση απλά και μόνο των συμπτωμάτων του φαινομένου».