Με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 100 ετών, στα ράφια των βιβλιοπωλείων βρίσκεται εδώ και περίπου έναν μήνα ένα graphic novel 256 σελίδων για τη Μικρασιατική Καταστροφή και το πώς φτάσαμε ως εκεί, που επιχειρεί (όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή) «να χτίσει μια κατανόηση των γεγονότων ως αποτέλεσμα πράξεων που συντελέστηκαν σε βάθος χρόνου».
Οι συντελεστές και εκδότες Σπύρος Θεοχάρης (κείμενο) και Χρυσαυγή Σακελλαροπούλου (εικονογράφηση) επέλεξαν το χρονικό διάστημα 1914-1922 ως μια κρίσιμη χρονική περίοδο όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και για την παγκόσμια ιστορία.
Μελέτησαν τις ιστορικές πηγές –τις οποίες παραθέτουν καταλεπτώς–, για την εικονογράφηση βασίστηκαν σε οπτικοακουστικό υλικό της εποχής, και δημιούργησαν ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.
Παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων, το βιβλίο αφηγείται και τέσσερις ιστορίες με μυθιστορηματική χροιά. Σε αυτές αποτυπώνεται μέσα από τα μάτια και τις εμπειρίες απλών ανθρώπων η συλλογική χαρά, η λύπη και η αγωνία μιας μητέρας, ενός πατέρα και μιας κόρης από τη Μικρασία, και ενός στρατιώτη και του πατέρα του από την Παλαιά Ελλάδα.
Ακόμα κι αυτό το κομμάτι, όμως, βασίζεται σε βιβλιογραφικές αναφορές. Για παράδειγμα, υπάρχει μια σκηνή όπου η μητέρα δεν βρίσκει ανοιχτό σχολείο για το παιδί της επειδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε κηρύξει την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό διωγμό στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δίνοντας εντολή για το κλείσιμο όλων των ναών και των σχολείων.
Ο Σπύρος Θεοχάρης και η Χρυσαυγή Σακελλαροπούλου είναι δύο νέοι άνθρωποι με πάθος για το Βυζάντιο και την ελληνική ιστορία, κι αυτό φαίνεται καθαρά από τις δουλειές που έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα (Θεοφανώ, Βασίλειος Βασιλεύς, 1821: Η αρχή της Επανάστασης).