Για την παραθαλάσσια πόλη Γουόλονγκονγκ στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας ο συλλέκτης Μπομπ Σρέντερσας ήταν ευεργέτης, καθώς μετά το θάνατό του το 1982 πάνω από 100 έργα τέχνης που αποτελούσαν μέρος της συλλογής του έγιναν δωρεά στην Πινακοθήκη. Ανάμεσά τους πίνακες της Γκρέις Κόσινγκτον Σμιθ που θεωρείται πρωτοπόρος της μοντερνιστικής ζωγραφικής στην Αυστραλία, αλλά και του εκπροσώπου του αυστραλιανού ιμπρεσιονισμού Άρθουρ Στρίτον.
Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο η Πινακοθήκη του Γουόλονγκονγκ είχε αίθουσα με το όνομα Μπομπ Σρέντερσας. Όμως όχι πια.
Ένας ποντιακής καταγωγής Έλληνας, ο Μιχάλης Σαμαράς, ο οποίος έχει διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος της πόλης, μετά από έρευνα τεσσάρων ετών κατάφερε να ρίξει φως σε ένα σκοτεινό παρελθόν, καθώς στοιχειοθέτησε ότι ο ευεργέτης της πινακοθήκης ήταν συνεργάτης των Ναζί στη Λιθουανία, την πατρίδα του.
Όπως ανακάλυψε, το 1942 ο Μπομπ Σρέντερσας εργαζόταν για την Υπηρεσία Πληροφοριών των SS (τη διαβόητη Sicherheitsdienst – SD), ενώ το 1943 πήρε υπηκοότητα από το Τρίτο Ράιχ και κατετάγη εθελοντής στα Waffen-SS. Στην Αυστραλία μετανάστευσε το 1950.
Για την έρευνά του ο Μιχάλης Σαμαράς τιμήθηκε από το Εβραϊκό Συμβούλιο Νέας Νότιας Ουαλίας και από το Εβραϊκό Μουσείο του Σίδνεϊ, στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης μνήμης για τη Νύχτα των Κρυστάλλων.
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας δίνει και αυτή συγχαρητήρια. «Σαν απόγονοι επιζώντων της Γενοκτονίας, η Ομοσπονδία μας συγχαίρει τον Μιχάλη Σαμαρά για τις προσπάθειές του υπέρ του αγώνα για δικαιοσύνη μιας άλλης κοινότητας (της εβραϊκής) η οποία έχει πέσει θύμα γενοκτονίας. Είναι θέμα όλων μας να κάνουμε πραγματικότητα το “Ποτέ ξανά”», σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι η οικογένεια του Μιχάλη Σαμαρά έφυγε από το Καρς και εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Κοζάνης.