Η Πλατεία Αβυσσηνίας στο Μοναστηράκι, στο ιστορικό τρίγωνο της παλιάς πόλης, είναι γνωστή για την πιο παλιά υπαίθρια αγορά παλαιοπωλών. Είναι όμως και ένα… κατάλοιπο που παραπέμπει στην Αιθιοπία, καθώς κατά μια εκδοχή το όνομα οφείλεται στους Αιθίοπες που ζούσαν παλιά στην περιοχή· Αβυσσηνία είναι το παλιό όνομα της χώρας, ενώ το τωρινό προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά, από το -αιθ και το -οψ, δηλαδή καμένη όψη. Βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής και με τα 105 εκατ. κατοίκους είναι το πολυπληθέστερο μεσόγειο κράτος στον κόσμο.
Αυτές όμως δεν είμαι οι μόνες συνδέσεις της Ελλάδας με την Αιθιοπία, υπάρχει και ακόμα μια, πιο σημαντική.
Στις 19 Αυγούστου 1924 το Φάληρο έσφυζε από το ενθουσιώδες πλήθος που είχε σπεύσει να υποδεχθεί ένα βασιλικό ατμόπλοιο. Ο τότε διάδοχος του θρόνου της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ –ή αλλιώς, Ρας Ταφάρι– συνάντησε τον πρωθυπουργό Θεμιστοκλή Σοφούλη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Α’ και στη συνέχεια παρακολούθησε χριστιανική τελετή – άλλωστε, παρότι μεσσίας του κινήματος του Ρασταφαριανισμού, ο ίδιος ήταν χριστιανός ορθόδοξος.
Πέρα από την πίστη, με το αφρικανικό βασίλειο υπήρχε άλλο ένα κοινό σημείο, η ελληνική γλώσσα που κατείχε εξέχουσα θέση στην αιθιοπική αυλή. Από το γεμάτο πρόγραμμά του, που περιλάμβανε επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και αγώνες στίβου προς τιμήν του, ο Ρας Ταφάρι ξεχώρισε την παράσταση αρχαίου δράματος που παρακολούθησε στο Ηρώδειο.
Ωστόσο, η επίσκεψη του Αιθίοπα ηγέτη έμεινε στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής σκηνής για έναν άλλο λόγο. Επιστρέφοντας από τους προσφυγικούς καταυλισμούς ξεριζωμένων της Μικρασιατικής Καταστροφής, αποφάσισε να δωρίσει 300 βόδια από τη χώρα του, ως ελάχιστη συμβολή για την ενίσχυση των διατροφικών αναγκών.
Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τη μεταφορά τους, ωστόσο μια σειρά λανθασμένων ενεργειών καθυστέρησε κατά πολύ την άφιξή τους και κόστισε ένα μεγάλο ποσό στο Δημόσιο. Τελικά, όταν τα βόδια έφτασαν στο λιμάνι, οι κτηνίατροι της κυβέρνησης έκριναν πως δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα και εστάλησαν στα σφαγεία.