Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών υπό την αιγίδα του Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησαν στην Ουάσινγκτον η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων τους τελευταίους μήνες.
Λιγότερο από μία εβδομάδα νωρίτερα, στη διάρκεια συνόδου κορυφής στη Ρωσία στην οποία παρέστη και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ δεσμεύθηκαν «να μην καταφύγουν στη χρήση βίας», κάτι που δεν κατάφεραν να τηρήσουν, καθώς νέες ανταλλαγές πυρών υπήρξαν στα σύνορα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.
Αυτή τη φορά οι δύο χώρες του Καυκάσου διά των υπουργών Εξωτερικών συμφώνησαν να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις, όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Το θετικό ήταν ότι οι δύο πλευρές συναντήθηκαν, έφεραν στην επιφάνεια πολλές από τις διαφωνίες τους και τελικά μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές, να εμπλακούν σε απευθείας διάλογο τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.
Yesterday I hosted @AraratMirzoyan and @Bayramov_Jeyhun for direct bilateral discussions at the historic Blair House. The United States remains committed to supporting a peaceful South Caucasus region. pic.twitter.com/5EbFkyYMdo
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) November 8, 2022
Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τερμάτισε τις χειρότερες μάχες που σημειώθηκαν μετά τον πόλεμο του 2020.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αντιπαρατεθεί σε δύο πολέμους τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ για τους Αρμένιους).
Ο πόλεμος του 2020 κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και τερματίστηκε έπειτα από εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Βάσει αυτής η Αρμενία παραχώρησε εδάφη που έλεγχε επί δεκαετίες και η Μόσχα ανέπτυξε ειρηνευτική δύναμη περίπου 2.000 στρατιωτών.
Μετά τον πόλεμο Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν διεξάγουν δύσκολες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με πολλές παράλληλες πρωτοβουλίες να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ΕΕ έχει καλέσει επανειλημμένα τον Νικόλ Πασινιάν και τον Ιλχάμ Αλίεφ στις Βρυξέλλες και οι ΗΠΑ είχαν καλέσει τον Σεπτέμβριο τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών για συνομιλίες.
Η Ρωσία, που θεωρεί τον Καύκασο πίσω αυλή της, αντιμετωπίζει με καχυποψία αυτές τις προσπάθειες, καθώς ανησυχεί ότι οι Δυτικοί θέλουν να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.