Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία φέρεται να δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιμένοντας ωστόσο στους όρους που έχει θέσει η ουκρανική πλευρά και οι οποίοι αφορούν την επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών, τις πολεμικές αποζημιώσεις και την ποινική δίωξη των εγκλημάτων πολέμου.
Οι πληροφορίες αυτές συμπληρώνουν δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Η ενδεχόμενη στροφή του Κιέβου (μέχρι πρότινος ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωνε ότι δεν μπορεί να κάνει συνομιλίες όσο βρίσκεται στο Κρεμλίνο ο Βλαντίμιρ Πούτιν) σχετίζεται με την εξάρτησή του από τη δυτική βοήθεια. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να μην προσμετρήσει πώς βλέπουν τον πόλεμο ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Βολοντίμιρ Φεσένκο, από την ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης Penta Center.
«Η κατηγορηματική άρνηση συνομιλιών είναι στα χέρια του Κρεμλίνου, οπότε ο Ζελένσκι αλλάζει τακτική και μιλάει για τη δυνατότητα διαλόγου, αλλά υπό όρους», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ σημείωσε ότι προς το παρόν δεν είναι αναγκαίο να εκκενωθούν το Κίεβο ή άλλες πόλεις που δεν βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου.
Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και ύστερα από τις δηλώσεις του δημάρχου του Κιέβου που προειδοποίησε τους κατοίκους να ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η πρωτεύουσα μπορεί να μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση απέχει από [την ανάγκη] να ανακοινώσουμε μια εκκένωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.