Η μακραίωνη ιστορία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής ξεδιπλώθηκε στη σκηνή του Χώρου Τεχνών του Δήμου Βέροιας, εκεί όπου το βράδυ της Κυριακής έλαμψε το Εξ ανατολών φως, όπως ήταν ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το φοιτητικό τμήμα της Αδελφότητος «Χριστιανική Ελπίς» και η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «Ελπίδα» απέδωσαν τα γεγονότα των μαύρων εκείνων ημερών της Μικρασιατικής Καταστροφής και νοερά μετέφεραν το πολυπληθές κοινό στην αιματοβαμμένη Μικρασία, εστιάζοντας στους ξεριζωμένους Έλληνες που δεν έπαψαν, όπου και αν βρέθηκαν, να ακτινοβολούν φως.
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο επετειακό πρόγραμμα της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, του Δήμου Νάουσας και του Συλλόγου «Ιερός Φώτιος».
Το παρών έδωσε και ο μητροπολίτης Παντελεήμονας, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι 100 χρόνια πριν άνοιξε μια βαθιά πληγή στις ψυχές όλων των Ελλήνων. «Γιατί δεν είναι εύκολο να αντέξει κανείς μια τόσο άδικη εξέλιξη, έναν τόσο βίαιο και απάνθρωπο διωγμό χιλιάδων ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες, από τόπους όπου για σχεδόν 3.000 χρόνια ακουγόταν η ελληνική γλώσσα, άκμαζε ο ελληνικός πολιτισμός, ακτινοβολούσε η ελληνική παρουσία σε όλον τον κόσμο», σημείωσε.
Και πρόσθεσε: «Γιατί είναι φοβερό χιλιάδες Έλληνες από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, να αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς αφήνοντας πίσω τους τα πάντα, και να βρίσκονται σε μια πατρίδα που αγωνιζόταν να ορθοποδήσει και να οργανωθεί ως κράτος. Γιατί είναι φοβερό να αναγκάζεσαι να αφήνεις πίσω τους τόπους ελληνικούς, τόπους μαρτυρικούς, τόπους ποτισμένους με αίματα ηρωικά, άγια, ελληνικά. Και όμως συνέβη! Το έζησαν οι πατέρες μας, το ζήσαμε και εμείς μέσα από τις διηγήσεις και τις αναμνήσεις τους, μέσα από την παράδοση και τον πολιτισμό τους, μέσα από την πίστη και την αρχοντιά τους, μέσα από την προσφορά τους για την πατρίδα και τη νέα Ελλάδα».