Ένα από τα πιο ιστορικά προάστια της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο ζούσαν και δημιουργούσαν Έλληνες κατά τον 19ο αιώνα ήταν τα Ταταύλα. Η πλούσια δραστηριότητα της ελληνικής κοινότητας εκφράστηκε μέσω του Αθλητικού Ομίλου Ταταύλα.
Ο Όμιλος δημιουργήθηκε από τους Ταταυλιανούς Μενέλαο Καροτσιέρη και Γιασουμή Σκέντρη το 1896, με τη συγχώνευση των αθλητικών σωματείων «Ηρακλής» και «Πρόοδος».
Πρωτεργάτης ήταν ο λάτρης του αθλητισμού ο Καροτσιέρης, ο οποίος από το 1876 ξεκίνησε να κάνει μονόζυγο, στηρίζοντας μια σιδερένια μπάρα ανάμεσα σε δύο κυπαρίσσια. Γύρω του μαζεύτηκαν κι άλλοι νέοι τα επόμενα χρόνια για να γυμναστούν, και το 1896 ιδρύθηκε το πρώτο γυμναστήριο με το όνομα Αθλητικός-Γυμναστικός Σύλλογος «Ηρακλής», που στεγάστηκε στο παλιό ξύλινο κτήριο της Κοινοτικής Σχολής Ταταούλων.
Με τα χρόνια, ο σύλλογος απέκτησε πλούσια κοινωνική, καλλιτεχνική και αθλητική δράση, καθώς είχε διάφορα τμήματα αθλημάτων και η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Κωνσταντινούπολης. Το 1906 στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας στεφανώθηκαν Ολυμπιονίκες στο πένταθλο και στην αναρρίχηση επί κάλω οι Γεώργιος και Νικόλαος Αλιμπράντης. Η επιτυχία των δύο αδελφών λειτούργησε ως πρότυπο, και άλλοι νέοι αθλητές διακρίθηκαν τα επόμενα χρόνια και προσκλήθηκαν σε Ολυμπιάδες.
Το 1911 ιδρύθηκε και το ποδοσφαιρικό τμήμα στα Ταταύλα, και αρκετές ακόμα ποδοσφαιρικές ομάδες δημιουργήθηκαν στην περιοχή.
Η πλούσια και γεμάτη επιτυχίες δραστηριότητα της ομάδας συνεχίστηκε έως το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οπότε και μετονομάστηκε σε Αθλητικός-Γυμναστικός Σύλλογος Ταταούλων. Ωστόσο, πολλοί αθλητές τότε εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο μεγάλος δάσκαλος Μενέλαος Καροτσιέρης που μετακόμισε στην Αθήνα το 1927.
Το 1929 συνέβη η μεγάλη καταστροφή της περιοχής των Ταταούλων, καθώς μια πυρκαγιά μετέτρεψε τα περίπου 500 ξύλινα σπίτια σε στάχτη. Πάνω στα αποκαΐδια χτίστηκε μια νέα συνοικία που ονομάστηκε Kurtuluş. Το κτήριο του συλλόγου σώθηκε, ωστόσο η ομάδα αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της σε Kurtuluş Gençlik Kulübü, και τα χρώματά της άλλαξαν από μαύρο-άσπρο σε μαύρο-κόκκινο.
Μετά την αναχώρηση του Καροτσιέρη αναλαμβάνει νέος πρόεδρος ο Γιασουμής Σκένδρης, που φρόντισε να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του. Το 1931 ανέλαβε το σύλλογο ο Διονύσης Σακαλάκης, ο οποίος συνέβαλε στην αθλητική και πνευματική του άνθηση.
Ο Σακαλάκης έπαιζε μπάσκετ και η ομάδα κατακτούσε επί επτά χρόνια το πρωτάθλημα μπάσκετ της Πόλης (1938-1944 και 1946-1947). Μάλιστα, η τουρκική Ομοσπονδία Μπάσκετ τον κάλεσε να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα με την οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936.
Διάδοχος του Σακαλάκη, όταν αυτός στρατεύτηκε, ήταν ο Απόστολος Άντζιους, με καταγωγή από τη Σερβία, που για 50 χρόνια πρόσφερε ανιδιοτελώς τις προπονητικές του υπηρεσίες στο μπάσκετ.
Για πολλά χρόνια, και σε όλες τις αθλητικές του δραστηριότητες, ο σύλλογος σημείωνε επιτυχίες, εισάγοντας νέα αθλήματα και τρόπους γυμναστικής.
Ύστερα από τα Σεπτεμβριανά και τη σταδιακή συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου στην Κωνσταντινούπολη, μια ομάδα Ελλήνων της Πόλης ίδρυσαν στην Ελλάδα τον σύλλογο «ΑΟ Ταταύλα», αρχικά στα Πατήσια (1968) και στη συνέχεια στο Παλαιό Φάληρο. Ο σύλλογος αυτός συσπείρωσε όσους ήρθαν στην περιοχή από τους διωγμούς στην Τουρκία, και τους έδωσε μια αθλητική διέξοδο.
Στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζει να υφίσταται η ομάδα Κουρτουλούς, που αποτελεί συνέχεια του ΑΓΣ Ταταύλα και διατηρεί καλές σχέσεις με το σύλλογο στην Ελλάδα. Σήμερα ο ΑΟ Ταταύλα δραστηριοποιείται σε πέντε αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πινγκ πονγκ, τένις και μπριτζ.