Προσπάθεια να απαντήσει στις κατηγορίες του ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια σε εισροή παράνομων κεφαλαίων και από διακίνηση ναρκωτικών, έκανε χθες ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού που δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν και κρατούν κατά μέσο όρο 5.000 εμπόρους ναρκωτικών την εβδομάδα και πως η κυβέρνηση δεν ανέχεται αυτούς που μολύνουν τη νεολαία με τις ουσίες.
«Διεξάγουμε τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ναρκωτικών στην ιστορία. Κρατάμε κατά μέσο όρο 5.000 εμπόρους ναρκωτικών την εβδομάδα. Μόλις χθες, κατασχέθηκαν πάνω από 1.900 κιλά κάνναβης στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ. Δεν θα ανεχτούμε όσους προσπαθούν να μολύνουν τη νεολαία μας με αυτό ασθένεια», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών μετά από επιχείρηση κατά διακινητών στην επαρχία της Προύσας.
Ο Σοϊλού είπε ότι 95 έμποροι ναρκωτικών συνελήφθησαν στην επιχείρηση.
Οι δηλώσεις του επικεφαλής του CHP
«Είπα ότι το μαύρο χρήμα φέρνει μαζί και τους ιδιοκτήτες του. Όλα τα αποβράσματα της μαφίας στον πλανήτη ήρθαν στις πόλεις μας με τα χρήματά τους», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τώρα γίνεται έρευνα στον κήπο του. Αυτό είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό».
Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας δημοσίευσε ένα βίντεο το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι απέτυχε να εμποδίσει τους βαρόνους ναρκωτικών να μεταφέρουν τις περιουσίες τους στην Τουρκία.
«Επέτρεψαν κάθε είδους μαύρο χρήμα να εισέλθει στη χώρα», είπε. «Είπαν “Φέρτε το, από όπου κι αν προέρχεται, δεν θα ζητήσουμε να μάθουμε την πηγή του” και χρησιμοποίησαν αυτά τα χρήματα, δισεκατομμύρια δολάρια –με άλλα λόγια, χρήματα από ναρκωτικά– για να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας».
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συνέχισε αποκαλώντας τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ως «Breaking Bad Σουλεϊμάν», μια αναφορά στην τηλεοπτική σειρά για έναν καθηγητή χημείας που γίνεται μεγάλος παραγωγός μεθαμφεταμίνης.
«Ο Breaking Bad Σουλεϊμάν επέτρεψε στα παιδιά της χώρας να δηλητηριαστούν», είπε, προειδοποιώντας για «επιδημία μεθαμφεταμίνης». Ο Σοϊλού αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ως συκοφαντία και ο Κιλιτσντάρογλου έγινε αργότερα το πρώτο άτομο που κατηγορήθηκε βάσει ενός αμφιλεγόμενου νέου νόμου για την «παραπληροφόρηση». Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών εάν κριθεί ένοχος για «δημόσια διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών».
Καμπανάκι και από παγκόσμιους φορείς για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος
Η Financial Action Task Force, παγκόσμιος φορέας εποπτείας των προσπαθειών για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, πρόσθεσε την Τουρκία στη «γκρίζα λίστα» της πέρυσι λόγω ελλείψεων στο σύστημά της για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Task Force Μάρκους Πλέγιερ είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει «σοβαρά ζητήματα εποπτείας» στον τραπεζικό τομέα και στις αγορές των ακινήτων, του χρυσού και των πολύτιμων λίθων.
Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως βασικός δίαυλος διακίνησης κοκαΐνης, καθώς η αυστηρότερη ασφάλεια των λιμανιών στην Ευρώπη ανάγκασαν τους λαθρέμπορους να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές.
«Θα βλέπουμε περισσότερα τέτοια περιστατικά και συγκρούσεις εντός του πλαισίου που περιγράφει ο Κιλιτσντάρογλου, όσο το μαύρο χρήμα δεν εντοπίζεται και δεν διώκεται», δήλωσε ο δημοσιογράφος Τζενγκίζ Ερντίντς στο Halk TV. «Οι συμμορίες κάνουν ό,τι θέλουν στην Κωνσταντινούπολη».
Σχετικά με το πώς ο Μπόγιανιτς μπόρεσε να μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη ο δημοσιογράφος πρόσθεσε: «Ήρθε με περιουσιακά στοιχεία και αγόρασε μια βίλα που κόστισε πολλά εκατομμύρια δολάρια. Αλλά κανείς δεν τον ρώτησε “Πού βρήκες όλα αυτά τα χρήματα;”».
- Πηγή: Al Monitor.