Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, ο οποίος νοσηλευόταν στο διαμέρισμά του στην Αρχιεπισκοπή δίνοντας μάχη με το καρκίνο.
Τοποτηρητής του θρόνου αναλαμβάνει ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και την ενθρόνιση νέου Αρχιεπισκόπου.
Ο κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της επαρχίας Πάφου.
Αμέσως μετά τη φοίτησή του στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εισήχθη ως δόκιμος μοναχός στη Μονή Αγίου Νεοφύτου. Στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου, το οποίο τελείωσε το 1963. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος.
Το 1968 μετέβη για σπουδές στην Αθήνα, στη Θεολογική Σχολή, απ’ όπου αποφοίτησε το 1972.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής του Αγίου Νεοφύτου. Ακολούθως, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’. Τον Φεβρουάριο του 1978 εξελέγη διά βοής μητροπολίτης Πάφου.
Αρχιεπισκοπική εκλογή
Καθώς η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ ήταν μη αναστρέψιμη, τον Μάιο του 2006 συνήλθε στην Ελβετία διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία κήρυξε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου σε χηρεία.
Έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Η ενθρόνιση του Χρυσοστόμου Β’ έγινε στις 12 Νοεμβρίου· είναι ο μοναδικός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκσυγχρονίστηκε ο καταστατικός χάρτης και δημιουργήθηκε η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου.
Ο νέος καταστατικός χάρτης άλλαξε κυρίως το εκλογικό σύστημα, αναβαθμίζοντας την ισχύ των πιστών. Επίσης άλλαξαν τα σύνορα των μητροπόλεων (ευνοήθηκε η κατεχόμενη Μητρόπολη Κηρύνειας), δημιουργήθηκε πενταμελές συνοδικό δικαστήριο (όπου ο κατηγορούμενος μπορεί να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο), και εκσυγχρονίστηκε η έκδοση εκκλησιαστικού διαζυγίου.
Ακόμη, διευρύνθηκε η Ιερά Σύνοδος με την ανασύσταση παλαιών επισκοπών (Κωνσταντίας, Ταμασού, Τριμυθούντος, Καρπασίας, Λήδρας, Χύτρων, Αμαθούντος, Νεαπόλεως) που είχαν καταργηθεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222. Έτσι η Εκκλησία της Κύπρου ως αυτοκέφαλη πέτυχε να έχει πλήρη Σύνοδο (με τουλάχιστον 13 μέλη)· αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συγκαλεί Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή επισκόπων από άλλες Εκκλησίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ πέτυχε και την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, ένα σχέδιο το οποίο είχε οραματιστεί ο Μακάριος Γ΄, αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω της τουρκικής εισβολής. Η σχολή ιδρύθηκε ως ιδιωτική Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά βάσει του κανονισμού της λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός εκπαιδευτικός οργανισμός.