Το φλέγον θέμα των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων (νεοπροσφύγων Ποντίων) επαναφέρουν στο προσκήνιο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Επαναπατριζόμενων Ελλήνων Πόντιων (ΠαΣΕΕΕΠ), με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών συνυπογεγραμμένη από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων & Συλλόγων Ομογενών Παλιννοστούντων Μακεδονίας-Θράκης, της Πανελλήνιας Ποντιακής Ένωσης Επιστημόνων Παλιννοστούντων και του Σωματείου Ελλήνων Ομογενών Χαλκιδικής «Η ΝΙΚΗ».
Το ζήτημα αφορά χιλιάδες παλιννοστούντες Έλληνες που υποχρεώθηκαν να φύγουν από την πρώην Σοβιετική Ένωση μετά το 1990, και ερχόμενοι στην Ελλάδα πήραν στεγαστικά δάνεια για αγορά κατοικίας, τα λεγόμενα και «ποντιακά δάνεια».
Πολλοί από αυτούς λόγω της οικονομικής κρίσης δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να δέχονται αφόρητες πιέσεις από τις τράπεζες αλλά και να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
Το ζήτημα απασχόλησε τις οικονομικές Αρχές επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια – σε μία περίπτωση, μάλιστα, δανειολήπτρια δικαιώθηκε από το Ειρηνοδικείο Ξάνθης, το οποίο διέγραψε τις οφειλές της, αλλά και έκρινε ότι η πρώτη της κατοικία, η οποία είναι και η μοναδική δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί.
Η αισιοδοξία όμως δεν κράτησε πολύ, και για το λόγο αυτόν μεσολάβησαν παρεμβάσεις, συζητήσεις και πρωτοβουλίες που έως τώρα έχουν αποβεί άκαρπες.
Όπως αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή, «πριν από έναν χρόνο οι εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας της Ελλάδος (ΠΟΕ) και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Επαναπατριζόμενων Ελλήνων Ποντίων (ΠαΣΕΕΕΠ) είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα των δανείων. Ο υπουργός μάς υποσχέθηκε ότι σύντομα θα βγει ευνοϊκή ρύθμιση στην οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν και τα δικά μας δάνεια. Δυστυχώς, προς το παρόν τίποτα. […] Η απαίτησή μας είναι διαγραφή του 40% του δανείου και το υπόλοιπο ρύθμιση μέχρι τα 100 ευρώ το μήνα».
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στους προέδρους των κομμάτων της Βουλής και τις τράπεζες.
Ακολουθούν αποσπάσματα της επιστολής, όπως αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.