Στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή τελέστηκαν χθες από μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Μνήμες από αλησμόνητες πατρίδες» με κειμήλια προσφύγων από την Καππαδοκία στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.
Οι Έλληνες της Καππαδοκίας ήρθαν στον ελληνικό χώρο το 1924 μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, και αρκετοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν σε αγροτικούς οικισμούς της Λάρισας.
Στην εκδήλωση που ακολούθησε τα εγκαίνια, ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «στην αγιοτόκο Καππαδοκία, κοιτίδα των μεγάλων πατέρων της εκκλησίας και γενέτειρα αγίων μέχρι και τους έσχατους καιρούς», μνημονεύοντας τον Άγιο Γεώργιο από τα Ποτάμια, τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, τον Άγιο Αρσένιο και τον γέροντα Παΐσιο τον αγιορείτη, από τα Φάρασα.
Μίλησε για «την Καππαδοκία των υπόσκαφων εκκλησιών που ύμνησε ο νομπελίστας Καππαδόκης ποιητής Γιώργος Σεφέρης, αλλά και τους επιβλητικούς ναούς που μπόρεσαν να χτίσουν οι Ρωμιοί μετά τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ, τον 19ο αιώνα, όπως στην Κερμίρα –γενέτειρα του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Ηλία Καζάν–, τη δωδεκάτρουλη εκκλησία του Αγίου Βασιλείου στο Μισθί, ή τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, που ανατίναξαν οι Τούρκοι τη δεκαετία του 1950».
Αναφορικά με την τουρκοφωνία και τον διαδεδομένο μύθο ότι όταν οι Καππαδόκες κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα στη γλώσσα και την πίστη τους προτίμησαν τη δεύτερη, υποστήριξε ότι «μετά από 8,5 αιώνες τουρκικής δουλείας –από τη μάχη του Ματζικέρτ το 1071 μέχρι την προέλαση του ελληνικού στρατού στην Άγκυρα το 1921–, αναμενόμενο είναι πολλοί σε αυτήν τη μακρά διαδρομή εξισλαμισμών και πιέσεων, που είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ρωμαίικης παρουσίας στην Ανατολή, να τουρκοφωνήσουν».
Μουσικά την εκδήλωση πλαισίωσαν η χορωδία της Ένωσης «Αλησμόνητες πατρίδες» και ο Αθανάσιος Ζιώζιας (βιολί) με τον Χρήστο Καλαμπούκα (λαούτο).
Τη συνδιοργάνωση είχαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου, με τη συνεργασία της Κοινότητας Ομορφοχωρίου και της Ιστορικής-Λαογραφικής Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες πατρίδες».
Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εικόνες, ιερά σκεύη και χρυσοκεντήματα από το Ομορφοχώρι Λάρισας καθώς και βιβλία, έγγραφα και άλλα προσωπικά αντικείμενα προσφύγων προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές, θα φιλοξενείται στο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας έως και τις 31 Μαρτίου 2023.