Ανησυχία στις δυτικές κυβερνήσεις προκαλεί η ανακοίνωση από την Τεχεράνη ότι δοκιμάστηκε με επιτυχία πύραυλος ικανός να μεταφέρει δορυφόρους στο διάστημα. Την είδηση μετέδωσε η κρατική τηλεόραση· στο ρεπορτάζ έγινε λόγος «για υποτροχιακή εκτόξευση του Ghaem-100», χωρίς να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος κατασκευάστηκε από τον αεροδιαστημικό κλάδο των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν.
Ο Ghaem-100 είναι ο πρώτος στερεού καυσίμου τριών σταδίων, ικανός να θέτει δορυφόρους βάρους 80 κιλών σε τροχιά 500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.
Τον περασμένο Αύγουστο από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν εκτοξεύθηκε ο δορυφόρος Khayyam (ονομάστηκε προς τιμήν του πολυμαθή Πέρση Ομάρ Χαγιάμ), με έναν ρωσικό πύραυλο Soyuz-2.1B. Η ιρανική διαστημική υπηρεσία είχε δηλώσει ότι ο δορυφόρος είχε κατασκευαστεί από τους Ρώσους υπό την επίβλεψή της.
Η Δύση φοβάται ότι τα συστήματα εκτόξευσης δορυφόρων ενσωματώνουν τεχνολογίες που μπορούν να υποκαθιστούν εκείνες που χρησιμοποιούνται στους βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική κεφαλή, κάτι που το Ιράν αρνείται διαρκώς ότι επιθυμεί να κατασκευάσει.
Σχετικά με τον Khayyam, οι ΗΠΑ εκτίμησαν αρχικά ότι προοριζόταν για δραστηριότητες «κατασκοπείας», χαρακτηρίζοντας την αυξανόμενη συνεργασία της Μόσχας με την Τεχεράνη «σοβαρή απειλή».
Το Ιράν απέρριψε και αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι ο δορυφόρος κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, κυρίως στη διαχείριση των αστικών κρίσεων και των φυσικών πόρων. Επιμένει δε ότι το διαστημικό του πρόγραμμα προορίζεται μόνο για πολιτικούς και αμυντικούς σκοπούς και δεν παραβιάζει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ή οποιαδήποτε άλλη διεθνή συμφωνία.