Το νομοσχέδιο για τον προσδιορισμό του εγκλήματος της γενοκτονίας συζητείται στη βρετανική Βουλή των Λόρδων αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ομότιμοι συμφώνησαν να το υποβάλουν για εξέταση σε κοινοβουλευτική επιτροπή.
«Το επόμενο έτος σηματοδοτεί την 75η επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, αλλά δεν έχουμε σχεδόν σαφείς μηχανισμούς που θα μας βοηθήσουν να την τηρήσουμε και να αποτρέψουμε τον ίδιο τον πυρήνα της σύμβασης. Το “ποτέ ξανά” συμβαίνει ξανά και ξανά», είπε ο λόρδος Ντέιβιντ Άλτον, ο οποίος εισηγείται το νομοσχέδιο.
Ο λόρδος Άρα Ντάρσι απέτισε φόρο τιμής στον λόρδο Άλτον για τον παθιασμένο και αποφασιστικό τρόπο που επιδιώκει να διευθετήσει αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια:
«Ως ο πρώτος Αρμένιος στο βρετανικό κοινοβούλιο και ως απόγονος ενός επιζώντος γενοκτονίας, αισθάνομαι βαθιά υποχρεωμένος. Γεννήθηκα στο Ιράκ από Αρμένιους γονείς που έγιναν πρόσφυγες από τη γενοκτονία του 1915, κατά την οποία περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς. Λέω ότι είμαι επιζών της Γενοκτονίας και σε 33 χώρες σε όλο τον κόσμο αυτή η περιγραφή θα αναγνωριστεί, ωστόσο η χώρα που αποκαλώ σπίτι μου δεν είναι μία από αυτές», είπε.
«Ο προπάππους μου, ο οποίος ζούσε στο Ερζερούμ στη σημερινή βορειοανατολική Τουρκία, εκτελέστηκε μαζί με τους γιους του από τις οθωμανικές δυνάμεις. Η γιαγιά μου, τότε έφηβη, δραπέτευσε με τη μητέρα της και οι δυο τους περπατούσαν ξυπόλητοι για εβδομάδες πριν βρουν τελικά καταφύγιο στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. Ήταν από τους τυχερούς. Πολλές άλλες γυναίκες και παιδιά στάλθηκαν σε μια πορεία θανάτου στην έρημο από την οποία δεν θα επέστρεφαν ποτέ. Μισό αιώνα αργότερα, η οικογένειά μου και εγώ μετανάστευσα από το Ιράκ στην Ιρλανδία, όπου σπούδασα ιατρική, πριν μετακομίσω στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1990, όπου έχω αφιερώσει την καριέρα μου στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας)», σημείωσε.
«Ως ο πρώτος Αρμένιος σε αυτό το Σώμα, ήμουν πολύ χαρούμενος όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε πριν από ένα χρόνο να έρθει σε ρήξη με τους προκατόχους του και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2020 ήταν μεγάλη νίκη. Ήταν μια εξαιρετικά συναισθηματική στιγμή για μένα και για τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο όχι», δήλωσε ο λόρδος Ντάρσι.
«Εκτός κι αν εμείς, ως μέλη της διεθνούς κοινότητας, φωνάξουμε κατά της γενοκτονίας όπου κι αν συμβεί, οι δράστες θα αισθάνονται ενθαρρυμένοι να συνεχίσουν. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία όχι για να τροφοδοτήσουμε την πικρία και την εκδίκηση, αλλά για να πάρουμε μια ισχυρή απόφαση και να δηλώσουμε “Ποτέ ξανά”, όχι μόνο για τους Αρμένιους αλλά για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους Ουιγούρους στη Σιντζιάνγκ, τους Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, τους Τιγκράγιας στην Αιθιοπία και άλλους που βιώνουν γενοκτονικές επιθέσεις στον 21ο αιώνα χωρίς να πούμε την αλήθεια για το παρελθόν. Η καταστρατήγηση της ιστορικής αλήθειας για χάριν του παρόντος είναι επικίνδυνη», κατέληξε ο αρμενικής καταγωγής πολιτικός της Βουλής των Λόρδων.