Ξημερώματα, προτού αρχίσει να ανατέλλει ο ήλιος, ο ξυλόφουρνος έχει ανάψει και φωτίζει την αυλή του σπιτιού της 39χρονης Αναστασίας Καλαλίδου στο χωριό Αξός Γιαννιτσών. Μητέρα τεσσάρων παιδιών, ετοιμάζεται να φουρνίσει το χειροποίητο παραδοσιακό ψωμί, τοποθετώντάς το στην πυρωμένη πέτρα ώστε όταν ψηθεί να μοσχοβολήσει η γειτονιά! Όλη τη διαδικασία, από το προζύμι και τα υλικά μέχρι το ζύμωμα και το αποτέλεσμα μετά το ψήσιμο, με το χρυσαφένιο χρώμα στο καρβέλι, την καταγραφεί σε βίντεο.
Το βίντεο ανεβαίνει στο TikTok. Η πολύτεκνη αγρότισσα, αν και… νεοεισερχόμενη στη δημοφιλή πλατφόρμα, σε μόλις δυο μήνες έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή των χρηστών – το βιντεάκι με το γλυκό κουταλιού έχει περισσότερες από 270.000 προβολές.
«Η μέρα μου ξεκινά νωρίς το πρωί. Πηγαίνω στο χωράφι, μαζεύω τους καρπούς και από την παραγωγή περνώ στην κατανάλωση. Μέσα από το TikTok παρουσιάζω τη συνταγή όπως ακριβώς την κάνω για το οικογενειακό τραπέζι. Θέλω όσοι με παρακολουθούν να μπορούν να το μαγειρέψουν με απλά αγνά υλικά» εξήγησε η 39χρονη μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο 104,9 FM.
Εξομολογήθηκε, μάλιστα, πως απολαμβάνει τη βιντεοσκόπηση και το αποτέλεσμα, καθώς οι συνταγές της ταξιδεύουν με αυτόν τον τρόπο σε όλον τον κόσμο.
Η ενασχόλησή της με το TikTok ήρθε όταν η γειτόνισσα που συνήθως δοκιμάζει πρώτη τα πιάτα της της έβαλε το «μικρόβιο». Δεν ήταν λίγοι βέβαια και οι υπόλοιποι συγγενείς και φίλοι στους οποίους έδινε σχεδόν καθημερινά οδηγίες για το πώς να φτιάξουν τα φαγητά και τα γλυκά της – και εκείνοι την προέτρεπαν να βρει έναν τρόπο να κάνει γνωστές τις συνταγές στο ευρύ κοινό.
«Άκουγα συνέχεια να μου λένε: “Τασούλα κάνε ένα γλυκό και τράβα ένα βίντεο να το έχουμε να το βλέπουμε και να αντιγράφουμε τα βήματα”. Και κάπως έτσι μπήκε το TikTok στη ζωή μου, και μου δίνει χαρά αυτή η επικοινωνία με τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
@h…mam #fyp #μπακλαβας ♬ πρωτότυπος ήχος – H…MAM
Η πρώτη TikTok συνταγή της ήταν ο μπακλαβάς και, όπως λέει, αποθεώθηκε το φύλλο της με το σιρόπι, αφού ούτε η ίδια πίστευε πόσο πολλοί ήταν αυτοί που την είδαν μέσω της οθόνης τους και την αντέγραψαν. Από την άλλη, το πιο πρόσφατο αναρτημένο βίντεο με τον χαλβά Φαρσάλων ξεπέρασε μέσα σε λίγες ώρες τις 40.000 προβολές.
Οι ακόλουθοι της 39χρονης αγρότισσας συχνά της απευθύνουν ερωτήσεις, ζητώντας ακόμη πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τις συνταγές της και εκείνη απαντά σε όλους και μοιράζεται τα «μυστικά» της.
Η ίδια, τόσο στις αλμυρές όσο και στις γλυκές παρασκευές της, δίνει πάντα βάση στην εποχικότητα των υλικών, αφού η βασική της φιλοσοφία είναι «από το χωράφι στο τραπέζι». Αυτήν την περίοδο, που στην περιοχή της έχει παραγωγή σε ακτινίδια και λωτούς, φτιάχνει μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού από τα συγκεκριμένα φρούτα.
«Από μικρή η διατροφή έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Είμαι Καπαδόκισσα, θεωρούμαστε κατεξοχήν καλοφαγάδες. Η σημερινή εποχή έχει γυρίσει 180 μοίρες στη διατροφή μας και αναζητούμε το γρήγορο φαγητό, το οποίο δεν καταδικάζουμε, αλλά θέλω πολύ να βοηθήσω όσους αγαπούν τη μαγειρική να το κάνουν με απλά, αγνά και βέβαια και οικονομικά υλικά» εξήγησε.
Το όνομα χρήστη της Αναστασίας Καλαλίδου στο TikTok είναι το «H…MAM». Το εμπνεύστηκε από το «τι θα φάμε μαμά;», μια ερώτηση που η ίδια έχει ακούσει αμέτρητες φορές, μεγαλώνοντας τέσσερα παιδιά που σήμερα είναι από 10 έως 21 ετών.
Η φήμη της έφτασε και στην άλλη άκρη της γης, με τους συγγενείς και φίλους της στην Αυστραλία να κοινοποιούν τις συνταγές και να την έχουν κάνει γνωστή σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό. Μια από τις συνταγές που λάτρεψαν και ανήκει στις πιο δημοφιλείς της είναι τα ντόνατ αλά… ελληνικά. «Τα ντόνατς της παραλίας που αγαπούν μικροί και μεγάλοι μπορούν να είναι νόστιμα και πολύ θρεπτικά. Τα έκανα με το δικό μου τρόπο, είναι περισσότερο ελληνικά, με λίγο νερό, χωρίς γάλα, με μπιρομαγιά, λίγη ζάχαρη, λαδάκι. Βέβαια βασικό συστατικό σε ό,τι κάνω είναι η αγάπη και η υπομονή» σημείωσε η 39χρονη.
@h…mam #fyp #donuts ♬ πρωτότυπος ήχος – H…MAM
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα κάνει και το επόμενο βήμα της: παρέα με τον καλό της φίλο της αγρότη και παραγωγό από το Αγιονέρι Κιλκίς Παναγιώτη Γιλτίδη θα μαζέψουν συνταγές της Καππαδοκίας και θα τις εκδώσουν σε ένα βιβλίο μαγειρικής.