Ήταν του Μάη δειλινό σαν πέρασε βουβή,
Καμαρωτή, πανέμορφη ψηλή σαν μια τουλίπα,
Κι ενώ η φύσις έπαιρνε το χρώμα το μαβί,
«Μ’ αρέσεις» της εφώναξα, πρόλαβα και της είπα.
Μην αναζητήσετε το παραπάνω ποίημα σε κάποια ανθολογία. Ήταν ένα από τα πολλά που έγραψε ο Σπύρος Καλογήρου για τη γυναίκα της ζωής του, την Ευαγγελία Σαμιωτάκη, με την οποία έζησαν μαζί πάνω από μισό αιώνα.
Μπροστά και πίσω από την κάμερα
Ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε σαν σήμερα το 1922 στην Κυψέλη, και μεγάλωσε με φτώχεια και στερήσεις στα Σεπόλια. Τη μητέρα του την αποκαλούσε ηρωίδα. Για να φανταστείτε για τι φτώχεια μιλάμε, ο μικρός Σπύρος όταν τελείωσε το Δημοτικό γράφτηκε στη Σεβαστοπούλειο Εργατική Σχολή, μεταξύ άλλων για το φαγητό που πρόσφεραν στους σπουδαστές.
Από την εφηβική του ηλικία είχε αρχίσει να ασχολείται με τη φωτογραφία – αγάπη που την έκανε στη συνέχεια επάγγελμα.
Παράλληλα ασχολούταν ερασιτεχνικά με την υποκριτική, έγραφε στίχους και τους διάβαζε στον ραδιοφωνικό σταθμό των Ένοπλων Δυνάμεων, μέχρι που τον άκουσε κάποιος σκηνοθέτης του σταθμού. Ήταν ο άνθρωπος που όχι μόνο τον παρότρυνε να ασχοληθεί με την υποκριτική, αλλά τον πήρε από το χέρι και τον πήγε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου.
Εκεί αγάπησε όχι μόνο το θέατρο, αλλά και μια συμμαθήτρια του από τη Λαμία: Την Ευαγγελία Σαμιωτάκη.
Εκείνη ήταν 18 χρονών κι εκείνος σχεδόν 30. Όπως είχε αποκαλύψει το ζευγάρι, κανείς από τους δύο δεν έκανε την πρώτη κίνηση. «Τον ερωτεύτηκα αμέσως», είχε αναφέρει σε συνέντευξή της η Ευαγγελία Σαμιωτάκη. Ο Καλογήρου συνήθιζε να της αφιερώνει στίχους για να της εκφράσει τα συναισθήματά του.
Η ίδια η Σαμιωτάκη είχε πει πως προσπαθούσε με τρόπο να διώξει όποιον από την οικογένειά της την συνόδευε στη σχολή, ώστε να δώσει στον Καλογήρου την ευκαιρία να της μιλήσει. Εκείνος δεν τολμούσε, όμως κάποια στιγμή δεν άντεξε και φανέρωσε τον έρωτά του μέσα από ένα ποίημα που είχε γράψει για εκείνην.
Οι ρόλοι και η οικογένεια
Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1952 και απέκτησαν ένα γιο, τον Κωνσταντίνο, και στη συνέχεια μια εγγονή, τη Βαγγελίτσα. Λόγω οικογένειας, η Σαμιωτάκη έμεινε πιο πίσω στο θέμα καριέρας. Το 1955 ο Καλογήρου έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο με το θίασο του Νίκου Χατζίσκου στον Ερωτόκριτο, ενώ το 1960 εντάχθηκε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, παίζοντας σε ιστορικές παραστάσεις.
Συμμετείχε σε περίπου 200 θεατρικές παραστάσεις σε έργα κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων, σε όλα τα είδη του θεάτρου.
Ήταν όμως ο κινηματογράφος που τον έκανε αγαπητό στον κόσμο. Τις περισσότερες φορές ήταν ο κακός, με ιστορικές στιγμές όπως στη Λόλα του Ντίνου Δημόπουλου.
Ο ίδιος σκηνοθέτης τού έδωσε την καλύτερή του ερμηνεία στο σινεμά, μόνο που αυτήν τη φορά ήταν ένας ρόλος φουλ κωμικός.
https://www.youtube.com/watch?v=gqk2pXoAt_s
Στην ίδια ταινία, Η νεράιδα και το παλικάρι, έπαιζε σε έναν χαρακτηριστικό ρόλο, που πλέον είναι viral, και η σύζυγός του.
Οι δυο τους έπαιξαν μαζί σχετικά λίγες φορές, όπως σε έναν θίασο που είχαν δημιουργήσει και έκαναν περιοδεία στην περιφέρεια και το εξωτερικό.
Όταν έφυγε εκείνος
Το 2003 ο Καλογήρου υπέστη πολλαπλά εγκεφαλικά. Με τη φροντίδα της συζύγου του, που ήταν πάντα στο πλάι του, κατάφερε να επανέλθει μερικώς. Για μεγάλο διάστημα είχε καθηλωθεί σε αναπηρική καρέκλα και περνούσε τον περισσότερο καιρό στο εξοχικό τους σπίτι στον Ωρωπό. Παραμονή της Πρωτομαγιάς του 2009, μεταφέρθηκε από τον Ωρωπό στο Λαϊκό Νοσοκομείο, καθώς δεν είχε επικοινωνία με το περιβάλλον.
Ο Σπύρος Καλογήρου έφυγε από τη ζωή λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2009, μετά από βαθύ κώμα στο οποίο είχε πέσει επί δύο μήνες. Ήταν 87 χρόνων.
«Ο Σπύρος όσο ζω δεν θα φύγει ποτέ από κοντά μου, είναι ζωντανός. Μένω στον Ωρωπό γιατί είναι κοντά μου. Έχω αγοράσει έναν τάφο πολύ ωραίο, γιατί το ήθελε πολύ ο Σπύρος μου. Κάθε φορά που περνούσαμε έλεγε “Τι ωραία θέα! Τι ωραία θα είναι να είμαι εδώ! Αλλά δεν θέλω το χώμα, φοβάμαι πολύ το χώμα”! Κι εγώ έκανα ένα πολύ ωραίο κενοτάφιο, με το δικό μου δίπλα που με περιμένει. Λέω να θυμηθώ από ποια μεριά πενήντα χρόνια κοιμόμουν στο κρεβάτι, κι έγινε έτσι. Με περιμένει», είχε πει σε συνέντευξή της η Ευαγγελία Σαμιωτάκη, σχεδόν δύο χρόνια μετά το θάνατο του αγαπημένου της.
Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη τον ακολούθησε στις 11 Μαρτίου 2017. Άντεξε σχεδόν οκτώ χρόνια μακριά του.
Σπύρος Δευτεραίος