Πιστός στην τουρκική ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει εμπρηστικές δηλώσεις, παρέμεινε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε πάνελ για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Αθήνα μπλοκάρει το δρόμο για τη δικαιοσύνη» δήλωσε, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν είναι ειλικρινής σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, πήγε ένα βήμα παραπέρα, και προειδοποίησε για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
«Η Τουρκία δεν αποδέχεται το τετελεσμένο γεγονός που την έχει φυλακίσει στις ακτές της» δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές αξιώσεις στον εναέριο χώρο είναι παράδοξες».
Για να κάνει ακόμα πιο σαφή τη θέση της Άγκυρας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε: «Όχι μόνο στα 12 μίλια, δεν θα επιτρέψουμε τη μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων, ούτε ένα μίλι. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε έστω και ένα μίλι παραπάνω, και ας είναι μικρότερη η επέκταση. Δεν δεχόμαστε ένα τετελεσμένο που θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, θα μας εγκλωβίσει στις ακτές μας, θα προκαλέσει ζημιά στα νόμιμα και ζωτικά μας συμφέροντα. Ισχύει και σήμερα η απόφαση που έχει πάρει το Κοινοβούλιο μας στις 8 Ιουνίου του 1995 ως απάντηση σε αυτήν απειλή».
Παρά το γεγονός ότι… όλοι κατάλαβαν την αναφορά στο casus belli, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για απειλή πολέμου, αλλά για τη «διακήρυξη της αποφασιστικότητάς μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο».
Από τις δηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείψει το πάγιο αίτημα για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Η Άγκυρα επικαλείται τις Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων ώστε να υποστηρίξει ότι η ύπαρξη στρατού στα 16 από τα 23 νησιά αποτελεί απειλή για την ίδια. Επιμένοντας στον ίδιο τόνο, ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε εν αμφιβόλω την ελληνική κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν παραχωρήθηκαν –όπως είπε– με τις Συνθήκες.
«Εμείς από την κρίση των Ιμίων το 1996 λέμε το εξής στην Ελλάδα: Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν σου παραχωρήθηκαν ξεκάθαρα με τις Συνθήκες. Αυτά δεν έχουν κάποιο νομικό αποτέλεσμα. Αν η Ελλάδα –μαζί με τα άλλα θέματα– είναι έτοιμη να λύσει και αυτά τα θέματα, και εμείς είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε ειρηνικά. Οι προειδοποιήσεις που κάνουμε σήμερα θα είναι μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων, όταν έρθει η μέρα», τόνισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς για επικείμενη ελληνική επίθεση στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι «η Αθήνα έχει χάσει τα λογικά της».
Έτσι, κατέκρινε τη στάση Ελλήνων πολιτικών, κάνοντας ευθεία επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια. «Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα επικεντρωθεί στη θετική ατζέντα, αλλά δεν κράτησε την υπόσχεσή του. Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Συνεχίζουν να μιλάνε εναντίον μας, ειδικά ο Δένδιας», υποστήριξε.
Έκανε ακόμα λόγο για προπαγάνδα της Ελλάδας, η οποία καταρρέει, για στοχοποίηση της Τουρκίας με fake news και πλαστές φωτογραφίες, για παραβίαση των ελευθεριών των μειονοτήτων και για εχθρική συμπεριφορά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε και στις ΗΠΑ, διερωτώμενος για τις αμερικανικές βάσεις και όπλα στην Ελλάδα. «Λένε ότι της εγκατέστησαν κατά της Ρωσίας, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό. Η αμεροληψία των ΗΠΑ έχει ραγίσει», κατέληξε.