Ο τανωμένος σορβάς, ένα πιάτο της ποντιακής κουζίνας θεωρητικά «απλό», αλλά το οποίο μπορεί να πάρει άλλη διάσταση με τις σύγχρονες τεχνικές της γαστρονομίας, θα ταξιδέψει μέχρι το Λουξεμβούργο στο τέλος Νοεμβρίου, στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής Villeroy et Boch.
Στον διεθνή διαγωνισμό θα λάβει μέρος για μια ακόμα χρονιά η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, μέχρι πρότινος Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας.
Για τέσσερις ημέρες, από τις 26 Νοεμβρίου, θα αναδειχθούν προϊόντα και τεχνικές από 100 επιλεγμένες ομάδες σεφ από 55 χώρες και 8.000 επαγγελματίες μαγειρικής. Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και σεφ Χρήστος Γκότσης, η ελληνική ομάδα θα είναι 7μελής και θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο γεύμα, αναδεικνύοντας τις τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα της μακεδονικής κουζίνας, με σύγχρονες τεχνικές μαγειρικής.
Η ομάδα αποφάσισε να διεκδικήσει άλλη μια διάκριση εντάσσοντας το πιάτο της ποντιακής παράδοσης, ωστόσο αντλεί έμπνευση από όλες τις αρωματικές συνταγές της μακεδονικής κουζίνας, οι οποίες γεννήθηκαν από τη γαστρονομική παράδοση Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών και ντόπιων κατοίκων, με τη σημαντική επιρροή της εβραϊκής και της αρμενικής κοινότητας. Άλλωστε, όχι τυχαία, η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε πρόσφατα στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO.
Μεταξύ των πρώτων υλικών που θα αναδειχθούν είναι το κορκότο (αποφλοιωμένο σπασμένο σιτάρι), το βουβαλίσιο γάλα, οι ελιές Χαλκιδικής, το αγουρέλαιο, τα χόρτα, το ρύζι, το γιαούρτι αλλά και η φέτα.
Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο Χρήστος Γκότσης, ο οποίος θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό με τη Δήμητρα Πολατίδου, τον Παύλο Ντάφη, τον Παναγιώτη Μαρκούτη, τον Δημήτρη Χατζημελετίου, τον Βασίλη Μαλτά και τον Κωνσταντίνο Γεωργαντζά.