Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση που φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης Καβάλας και έχει τίτλο «Σήκω ψυχή μου». Πρόκειται για μια συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με το Δήμο Καβάλας.
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο επίκεντρο είναι οι εικόνες και οι μουσικές των προσφύγων του ’22.
Τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Δευτέρα, παρουσία πλήθους κόσμου, κυρίως στελεχών και μελών τοπικών προσφυγικών συλλόγων.
Στην ομιλία του ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η λογική της έκθεσης δεν είναι να θυμηθούμε το μεγαλύτερο τραύμα που υπήρξε στα 3.500 χρόνια της ιστορίας του πολιτισμού μας, αλλά να τιμήσουμε τα σύμβολα και την ταυτότητα των ανθρώπων μας».
Πρόσθεσε δε ότι δεν πρόκειται για μια μουσειακή καταγραφή, αλλά για «κάτι που μιλά για μας σήμερα».
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε: «Είναι μια υπενθύμιση των άσβηστων ήχων, αυτών που γοήτευαν πριν από αιώνες και συνεχίζουν να γοητεύουν και να ζουν ακόμη και σήμερα εμπνέοντας μεγάλους δημιουργούς, και συγκινώντας απλούς ανθρώπους. Αυτές οι μουσικές είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας».
Στο συμβολικό χαρακτήρα της έκθεσης στάθηκε ο Παναγιώτης Αγγελίδης, πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, επισημαίνοντας ότι διοργανώνεται «σε μια εποχή που το προσφυγικό ζήτημα είναι τόσο δραματικά επίκαιρο».
Στο χαιρετισμό τους ο αρχιμανδρίτης Παύλος ευχήθηκε «η τραγικότητα που ενθυμούμαστε μετά από 100 χρόνια, να γίνει αφορμή να σηκωθεί η ψυχή μας και να προχωρήσουμε μπροστά», ενώ ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης σημείωσε πως «μέσα από αυτό το ταξίδι στο χρόνο αναδεικνύονται ο θάνατος και η αναγέννηση, η τραγωδία και η ελπίδα, το τέλος μιας εποχής και η απαρχή μιας άλλης».
Εκπροσωπώντας το προσφυγικό στοιχείο, η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας Σοφία Τσίγκου ανέφερε: «Νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για όσα μας έχουν κληροδοτήσει οι πρόσφυγες. Κυλάει στο αίμα μας η Μικρά Ασία, ο Πόντος η Καππαδοκία, στις μουσικές μας στα τραγούδια μας».
Στην έκθεση περιλαμβάνονται μουσικές από 7 περιοχές, που καθεμία ανέπτυξε μια ιδιαίτερη ταυτότητα μέσα στην ευρύτερη ταυτότητα του μικρασιατικού ελληνισμού, μουσικές που εκφράζουν την ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις και που έφτασε να διαμορφώσει τα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας μέχρι σήμερα.
Ο εικαστικός Αλέξης Κυριτσόπουλος, επιμελητής της έκθεσης μαζί με την Άννα Ενεπεκίδου, μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Διονύση Σαββόπουλου, και διάβασε απόσπασμα από βιβλίο με τις αναμνήσεις της μητέρας του, που ήταν κι αυτή πρόσφυγας.
Τη μουσική επιμέλεια έχει κάνει ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας Λάμπρος Λιάβας.
Η βραδιά έκλεισε στην οδό Κύπρου, όπου ακούστηκαν καππαδοκικές μουσικές και τραγούδια και οι παριστάμενοι απόλαυσαν χορούς από το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.