Είναι από αυτές τις ιστορίες που ακούγονται τόσο απίστευτες για την πραγματική ζωή, αλλά ιδανικές για το σενάριο μια ταινίας. Ωστόσο, η Χρυσούλα Ροδάκη ήταν ένα πέρα για πέρα υπαρκτό πρόσωπο. Έζησε στο χωριό Καραζάκιοϊ στην Τσατάλτζα που σήμερα ανήκει στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης και πέθανε σε ηλικία 18 ετών, το 1887.
Ο τάφος της έγινε η αφορμή για να συναντηθούν ένα Τούρκος και ένας Έλληνας!
Το 2017 στο πατρικό σπίτι του παραγωγού ταινιών Κερέμ Σογιλμάζ στο Καραζάκιοϊ ήταν σε εξέλιξη επισκευές. Αυτό που σίγουρα δεν θα περίμενε ήταν ότι οι εργάτες θα έβρισκαν στο υπέδαφος κάτω από το πάτωμα ένα κομμάτι μάρμαρο με μια επιγραφή στα ελληνικά.
Αφού το καθάρισε, ο Κερέμ Σογιλμάζ ζήτησε από Έλληνες φίλους του να το μεταφράσουν. «Ενθάδε κείται η δούλη του θεού Χρυσούλα Ροδάκη, θανούσα τη 18η Μαρτίου 1887» του είπαν, και τότε συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για επιτύμβια στήλη.
Παρακινημένος από το αναπάντεχο εύρημα, σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να αναζητήσει τους απογόνους της. Όμως ούτε στο χωριό ήξεραν να του πουν πληροφορίες, ούτε οι Αρχές σε Τουρκία και Ελλάδα μπόρεσαν να του δείξουν το δρόμο. Όμως στην εποχή των social media μάλλον αρκεί η δημιουργία μιας σελίδας.
Με αυτόν τον τρόπο ο Κερέμ Σογιλμάζ έμαθε ότι οι συγγενείς της Χρυσούλας Ροδάκη ήταν μεταξύ των Ελλήνων της Ανταλλαγής. «Ανέβασα φωτογραφίες και αναρωτήθηκα εάν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικά με αυτή την μαρμάρινη πλάκα. Και άρχισαν κάποιοι να ανταποκρίνονται, να σχολιάζουν. Και από τις δυο πλευρές, Τούρκοι και Έλληνες» τόνισε στην ΕΡΤ.
Εντούτοις χρειάστηκαν 6 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρει να εντοπίσει τον μοναδικό συγγενή. Πρόκειται για τον Θεόδωρο Γεωργιάδη, ο οποίος ζει στη Θεσσαλονίκη. Την περασμένη Πέμπτη ο Κερέμ Σογιλμάζ πήγε οδικώς στην πόλη για να συναντήσει τον ανιψιό της Χρυσούλας Ροδάκη. Μαζί του δεν είχε μόνο την επιτύμβια στήλη, αλλά και φωτογραφίες από το σπίτι.
Με αγωνία υποδέχθηκε τον επισκέπτη ο Θεόδωρος Γεωργιάδης· για να δει τα ντοκουμέντα μιας ζωής και για να διηγηθεί τη ζωή της Χρυσούλας που τελείωσε από μια ασθένεια της εποχής. Το σώμα της θάφτηκε στον κήπο του σπιτιού και λίγα χρόνια αργότερα πέθανε και ο πατέρας της, σε ηλικία 46 ετών.
Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Γεωργιάδης τόνισε ότι κάτι κοινό που έχουν με τον Κερέμ Σογιλμάζ είναι το αληθινό ενδιαφέρον για το παρελθόν των οικογενειών τους και για τις ρίζες τους.
Όμως, το πιο συγκινητικό κομμάτι της ιστορίας όμως δεν έχει ακόμα γραφτεί. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν ξανά την ερχόμενη Τρίτη, οπότε η επιτύμβια στήλη θα παραδοθεί παρουσία και των δύο σε μουσείο για την ανταλλαγή πληθυσμών στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, ο ανιψιός της Χρυσούλας Ροδάκη θα επισκεφθεί το σπίτι στο Καραζάκιοϊ.
«Ελπίζω αυτή η σχέση που δημιουργήθηκε να κρατήσει και στις επόμενες γενιές» ευχήθηκε ο Θεόδωρος Γεωργιάδης. Άλλωστε η ιστορία έγινε ήδη ντοκιμαντέρ, το οποίο θα διαγωνιστεί σε φεστιβάλ στη Δανία.