Την ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Λίβανο και Ισραήλ (δύο χώρες που τυπικά παραμένουν σε πόλεμο) χαιρετίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με το βλέμμα στην Κύπρο.
Η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.
«Προβλέπει επίσης ένα μοντέλο κοινής λειτουργίας και κατανομής εσόδων μέσω τρίτου φορέα σε ορισμένες περιοχές εντός της υφαλοκρηπίδας για τις οποίες υπάρχουν άδειες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Αυτό το μοντέλο, που έχει παρόμοια παραδείγματα στον κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο για την περιοχή, και ειδικά για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους» σημειώνεται στην ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας.
Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά τον περασμένο Ιούλιο υπέβαλε πρόταση συνεργασίας, η οποία ήταν βασισμένη στην ιδέα της κοινής διαχείρισης με τον καθορισμό δίκαιων ποσοστών κατανομής των εσόδων.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, αλλά και την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε:
«Είναι καλά γνωστό ότι ανάλογη πρόταση υπεβλήθη από εμάς, δηλαδή για ένα διάλογο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας ή ακόμα και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για καθορισμό της ΑΟΖ της κάθε χώρας, με βάση πάντα τόσο τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και το Διεθνές Δίκαιο. Το απέρριψαν. Θεωρούμε ότι αυτό που συνέβη και είχε ως αποτέλεσμα την ειρηνική εξεύρεση λύσης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικό πρότυπο. Η κατεχόμενη πατρίδα μας δεν αποτελεί ξεχωριστή κρατική οντότητα για να μπορούσε να ακούσουμε μια ανάλογη συμβουλή. Αυτή που παραβιάζει τα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι η Τουρκία, που αμφισβητεί το 40% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».