«Το πουλί απελευθερώθηκε [πέταξε]» (“the bird is freed”), έγραψε στο Twitter ο Ίλον Μασκ, ανακοινώνοντας με αυτό το λογοπαίγνιο που παραπέμπει στο λογότυπο της πλατφόρμας, την εξαγορά της. Μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης που είχε άφθονες ανατροπές, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέλυσε τον επικεφαλής του Twitter Παράγκ Αγκραβάλ και άλλα δύο ηγετικά στελέχη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.
«Στην Ευρώπη το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς μας κανόνες» ήταν το μήνυμα από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.
Με αυτόν τον τρόπο οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστεί η ρύθμιση που αφορά τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, και η οποία μόλις εγκρίθηκε.
Το τίμημα για την εξαγορά του Twitter είναι 44 δισ. δολάρια. Η μεγάλη αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τις παλινωδίες του Ίλον Μασκ είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να αναζητήσουν αλλού επαγγελματικές ευκαιρίες. Σχεδόν 530 άτομα αποχώρησαν από την εταιρεία από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ άλλες 50 αποχωρήσεις υπήρξαν τον Οκτώβριο. Περίπου το 30% μετακινήθηκε στην Google ή στη META.
Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX πλήρωσε… πανάκριβα την εξαγορά, δεδομένης της πτώσης στις αξίες πολλών μετοχών τεχνολογίας και του αγώνα του Twitter να προσελκύσει χρήστες και να αναπτυχθεί. Ο ίδιος το αναγνώρισε, αλλά θεωρεί ότι η πλατφόρμα «έχει απίστευτες δυνατότητες».
Σε κάθε περίπτωση πάντως ήδη υπάρχουν πολλές ανησυχίες για τον τρόπο λειτουργίας του Twitter από ’δώ και πέρα. Ο Ίλον Μασκ έχει δηλώσει ότι θέλει να διασφαλίσει την «ελευθερία του λόγου», κάτι που είναι πιθανό να σημαίνει πιο χαλαρά πρότυπα ελέγχου περιεχομένου. Επίσης σχεδιάζει να επαναφέρει ορισμένους λογαριασμούς υψηλού προφίλ (όπως του Ντόναλντ Τραμπ) που εκδιώχθηκαν από το Twitter για παραβίαση κανόνων· εδώ και χρόνια γίνονται προσπάθειες για περιορισμό του εκφοβισμού στην πλατφόρμα.