Η επίσημη εκδήλωση βράβευσης του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού για τον Ποντιακό Ελληνισμό, υπό τον τίτλο «Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο διαγωνισμός, που φέτος (τη σχολική περίοδο 2022-23) μετρά επτά χρόνια ζωής, υλοποιείται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείου Παιδείας και το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Στηρίζεται από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα και την ομογένεια) τον ποντιακό ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του, και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.
Έως σήμερα έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό πάνω από 900 σχολεία από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια, και περίπου 35.000 μαθητές. Το σχολικό έτος 2019-20 το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στις σχολικές μονάδες της Κύπρου.
Στην Τελετή Βράβευσης την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σε ομιλία που εκφώνησε, είπε μεταξύ άλλων:
Επί επτά συνεχή χρόνια ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός συνδέει το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο του ποντιακού ελληνισμού. Μεταφέρει τη σκυτάλη που μας συνδέει με το ένδοξο παρελθόν, τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις και την ιστορία, τη γλώσσα και τη μουσική, την πολιτιστική κληρονομιά και τη λεβεντιά των Ποντίων. Και αναδεικνύει, ταυτόχρονα, την ιδιαίτερη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας. […]
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν και απέστειλαν τις εργασίες τους. Αξίζει έπαινος σε όσες και όσους από εσάς βραβεύεστε σήμερα. […]
Η πολύ μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει ταυτόχρονα την προσήλωσης της νέας γενιάς σε αρχές, αξίες και ιδανικά που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας μας και έχουν τη δύναμη να οδηγούν το έθνος στο μέλλον. Αναδεικνύει ταυτόχρονα το χρέος των απανταχού Ελλήνων να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι ορδές του μίσους σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού. Είναι χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σε αυτούς που έρχονται και οφείλουν, όπως οφείλουμε όλοι, να μην ξεχνάμε. Είναι στόχος εθνικός, αλλά και ανθρωπιστικός, η δικαίωση του οποίου μπορεί να εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα της ανθρωπότητας. Ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός.