Η κούρσα για την ηγεσία των Τόρις και την Downing Street έχει ξεκινήσει μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, υπό τη σκιά μάλιστα της απόπειρας του Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ακόμη δεν έχει δηλωθεί επισήμως κάποιος υποψήφιος για την εσωτερική αυτή κομματική διαδικασία, αλλά σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει από τις διακοπές του στον Άγιο Δομίνικο έτοιμος να μπει στην αρένα – περίπου τρεις μήνες αφότου αναγκάστηκε σε παραίτηση πνιγμένος σε σειρά σκανδάλων.
«Bojo: Επιστρέφω», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος του βρετανικού ταμπλόιντ The Sun. Από τις υπόλοιπες συντηρητικές βρετανικές εφημερίδες, η Daily Telegraph εμφανίζει τον Μπόρις Τζόνσον ως δυνάμει «σωτήρα» των Τόρις από μια προαναγγελθείσα εκλογική πανωλεθρία. Τονίζει δε ότι ο εκπεσών πρώην πρωθυπουργός έχει τείνει κλάδο ελαίας στον πρώην υπουργό του των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Η Daily Mail αναδεικνύει στην πρώτη της σελίδα το ενδεχόμενο μονομαχίας ανάμεσα στους δύο άνδρες.
Απολαυστικό όμως είναι το σχόλιο της Financial Times για τη Λιζ Τρας: «Τους “έθαψε” όλους: τη στερλίνα, τη βασίλισσα, και το Συντηρητικό Κόμμα».
Στα αριστερά, η Daily Mirror αναδεικνύει την απαίτηση του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ: «Εκλογές ΤΩΡΑ, γιατί η χώρα δεν μπορεί να περιμένει το τέλος του 2024 – αρχές 2025».
Στους διαδρόμους, οι πιθανοί υποψήφιοι για την κούρσα της αρχηγίας μετρούν τα κουκιά τους, αφού χρειάζεται να εξασφαλίσουν την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Το όνομα του νικητή θα γίνει γνωστό το αργότερο την επόμενη Παρασκευή.
Οι υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον προβάλλουν τη «νομιμοποποίηση» που ο πρώην πρωθυπουργός αντλεί από τον εκλογικό θρίαμβο του 2019. Οι αντίπαλοί του υπενθυμίζουν τα ψέματα, τα σκάνδαλα, τις παλινωδίες της τριετίας του στην πρωθυπουργία, που έχουν σημαδέψει την πολιτική ζωή της χώρας και τους Τόρις. Ορισμένοι βουλευτές μάλιστα απειλούν με παραίτηση σε περίπτωση επιστροφής του Μπόρις Τζόνσον.
«Είχε την ευκαιρία του», δήλωσε στο BBC ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, μέλος της κυβέρνησης της Τερέζας Μέι.
Όσο για τον Ρίσι Σουνάκ, το στρατόπεδο του Τζόνσον τον θεωρεί προδότη που επιτάχυνε την πτώση του Bojo. Ήταν ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις προτιμήσεις των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος στην κούρσα για τη διαδοχή του Τζόνσον, όμως δεν επικράτησε στις προτιμήσεις της βάσης του κόμματος που εξέλεξε την Λιζ Τρας για μια θνησιγενή θητεία.
Η σημερινή υπουργός αρμόδια για τη Σύνδεση με το Κοινοβούλιο Πένι Μόρντοντ, επίσης υποψήφια στην προηγούμενη κούρσα, θεωρείται επίσης σοβαρή πιθανή υποψήφια.
Όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, θα αναλάβει την ηγεσία ενός κατακερματισμένου κόμματος απέναντι σε μια αντιπολίτευση που καταγράφει επιδόσεις-ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις, και μια χώρα βυθισμένη σε οξεία οικονομικοκοινωνική κρίση.
Ο πληθωρισμός ξεπερνά το επίπεδο του 10% –το υψηλότερο εδώ και 40 χρόνια–, σε τεταμένες κοινωνικές συνθήκες όπου οι απεργιακές κινητοποιήσεις πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, με επίκεντρο τον τομέα των μεταφορών.
Ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο πέμπτος από το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, και ο τρίτος σε δύο μήνες. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα έχει σπάσει το ρεκόρ της Ελισάβετ, των 15 πρωθυπουργών επί της βασιλείας της, μέχρι το καλοκαίρι του 2024 – σύμφωνα με χλευαστικά σχόλια στο Twitter.
Για να γίνει η δυνατή η ανάδειξη πρωθυπουργού μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, ορίστηκε μια ταχεία εσωκομματική διαδικασία. Το όριο των 100 βουλευτών περιορίζει στους τρεις (το πολύ) τους υποψηφίους, αφού το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει 357 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε δύο ονόματα επί των οποίων θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος σε διαδικτυακή ψηφοφορία μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, ή στο όνομα ενός και μοναδικού προσώπου που θα αναλάβει απευθείας την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.
Μέχρι τότε, η Τρας παραμένει πρωθυπουργός για τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων.