Στις 3:30 σήμερα το μεσημέρι στο νεκροταφείο Χαλανδρίου συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο σε έναν σπουδαίο Πόντιο και μεγάλο των ελληνικών Γραμμάτων, τον Χρήστο Σαμουηλίδη.
Ο εκπαιδευτικός, δρ Λαογραφίας και συγγραφέας πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 95 ετών.
«Τον ευχαριστούμε για ό,τι προσέφερε, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και υποκλινόμαστε στη μνήμη του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, η οποία το 2017 του είχε αφιερώσει το 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που είχε φιλοξενηθεί στη γενέτειρά του, το Κιλκίς.
Ο Χρήστος Σαμουηλίδης άφησε σπουδαίο συγγραφικό έργο (πεζά, ποιήματα, θεατρικά μονόπρακτα), καθώς και πολύτιμες καταγραφές από Πόντιους πρόσφυγες πρώτης γενιάς.
Οι γονείς του έφτασαν στην Ελλάδα από το Βεζίνκιοϊ του Καρς· ο πατέρας καταγόταν από το Μοναστήρι της Χαλδίας. Αφού πέρασαν από τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν προσωρινά στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, προτού καταλήξουν στο Κιλκίς, εκεί όπου γεννήθηκε το 1927 ο γιος τους.
Με σπουδές στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Σαμουηλίδης από το 1953 έως το 1954 εργάστηκε ως καθηγητής στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στο γυμνάσιο.
Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.
Το 1955 προσελήφθη από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στο οποίο παρέμεινε έως το 1970. Στο διάστημα αυτό συνέλεξε μαρτυρίες για το Αρχείο Μερλιέ. Το υλικό αυτό φτάνει τις 14.000 σελίδες με λαογραφικές και ιστορικές πληροφορίες.
Tο διάστημα 1970-1978 εργάστηκε ως φιλόλογος στη Σχολή Mωραΐτη. Tο 1980 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αντικείμενο τη λαογραφία.
Έργο-σταθμός θεωρείται το Μαύρη Θάλασσα, χρονικό από την τραγωδία του Πόντου, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο του Συλλόγου Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί. Είναι το πρώτο βιβλίο που αφηγείται σε επική έκταση, με πυρετώδη ρυθμό και με πολύπλευρη δομή τη γενοκτονία που συντελέστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.
Με το βραβείο της Ένωσης Σμυρναίων τιμήθηκε το μυθιστόρημα Καραμανίτες, με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το Ακριτική γενιά, με το Β’ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το Πέρα από την Ανατολή.
Το ταξιδιωτικό έργο Οδοιπορικό στον Πόντο απέσπασε το Βραβείο Φιλίας και Ειρήνης «Αμπντί Ιπεκτσί», ενώ βραβευμένο είναι και το Χρονικό του Καρς (Κρατικό Βραβείο).
Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.